≡ Menu

100 000 ton mat slängs av butiker

Ekot rapporterar 23 sep 09Tusentals ton mat slängs av livsmedelsbutiker. Det rapporterar P1 i dag. Så kan det ju inte fortgå. Handlarna arbetar för att minska svinnet varje dag, men det är en grannlaga uppgift. Att köpa in och exponera precis den kvantitet som vi konsumenter köper, så att inget blir kvar på hyllorna när datumen går ut, är inte lätt.

Ta bara följande exempel: om det är extrapris på falukorv en vecka, så går det ju åt mindre köttbullar eller annan korv – som då blir över om man har missat att ta hänsyn till det när man beställer. Heder förresten åt alla butiker som sänker priset på varor om datumet håller på att gå ut.

Men vissa butiker är duktigare på att minimera svinnet än andra och det gäller att lära av de goda exemplen.

På måndag sjösätter vi och Coop gemensamt ett projekt för att minska svinnet i butikerna. Sex studenter från Lantbruksuniversitetet ska göra en förstudie och specialstuderar tre av Coops butiker under hösten. Frågeställningen är: Hur mycket mat slängs, vad slängs, varför slängs det och hur hade det kunnat undvikas?

Det skulle förvåna mig mycket om inte sänkt temperatur i butikernas kyldiskar blir en åtgärd. Vilket vi redan har påtalat för Svensk Dagligvaruhandel och Kött- och Charkföretagen. Den frågan kommer vi att fortsätta bevaka. Rapport kommer!

Tidigare blogginlägg om ”sänkt temperatur i kyldiskarna”

Tips 1) SR P1 ”Klotet” sänder idag (23/9) kl 13.20 ett program om detta – ”Mat för miljarder slängs”.

Tips 2) SVT Plus sänder imorgon (24/9 kl 21.00) ett inslag om matavfall där jag blir intervjuad.

Comments on this entry are closed.

 • Lotta Brinck 23 september 2009, 13:28

  Fram för fyndhörna i butikerna – funkar det i London så kan det funka i Stockholm.

  Och sluta kalla den överblivna maten från middagsbordet för rester. Kalla den bonusmat.

  Hur många recept på bonusmnat och restanvändning finns i nya ”Vår kokbok” ?

  Fram för mer recept på bonusmat!

  • Louise Konsumentkoll 23 september 2009, 20:57

   Väl talat Lotta!
   På Hem och Villamässan nästa helg har elver från Forsbergska skolan en monter och massa kul upptåg. De propagerar för att man inte ska slänga mat. De ska göra en jätterolig kokbok ”Do the rest” med massor av bra recept på bonusmat!

 • Minna 04 oktober 2009, 22:12

  Fyndhörna för livsmedel med kort datum skulle bli en succé, det är jag säker på! Det är väl vanligt att man springer in i butiken och handlar precis innan man går hem och lagar till det. Vem behöver en veckas bäst före-datum då? Många med mig skulle säkert jubla över chansen att sänka sina matkostnader lite också, i dessa krisens dagar.

  • Louise Konsumentkoll 05 oktober 2009, 11:43

   Minna
   Jag håller med helt. Fram för fyndhörnor. Ska försöka påverka så att det finns i alla Coops butiker! En svårighet som jag måste grunna vidare på är att man enligt lag måste räkna om jämföpriset om man sänker priset, och därmed blir det krånligare för butikerna som för det mesta har mycket ont om personal.
   Men det måste gå att lösa på något sätt.