100 000 ton mat slängs av butiker

av Louise Konsumentkoll den 23 september 2009

Ekot rapporterar 23 sep 09Tusentals ton mat slängs av livsmedelsbutiker. Det rapporterar P1 i dag. Så kan det ju inte fortgå. Handlarna arbetar för att minska svinnet varje dag, men det är en grannlaga uppgift. Att köpa in och exponera precis den kvantitet som vi konsumenter köper, så att inget blir kvar på hyllorna när datumen går ut, är inte lätt.

Ta bara följande exempel: om det är extrapris på falukorv en vecka, så går det ju åt mindre köttbullar eller annan korv – som då blir över om man har missat att ta hänsyn till det när man beställer. Heder förresten åt alla butiker som sänker priset på varor om datumet håller på att gå ut.

Men vissa butiker är duktigare på att minimera svinnet än andra och det gäller att lära av de goda exemplen.

På måndag sjösätter vi och Coop gemensamt ett projekt för att minska svinnet i butikerna. Sex studenter från Lantbruksuniversitetet ska göra en förstudie och specialstuderar tre av Coops butiker under hösten. Frågeställningen är: Hur mycket mat slängs, vad slängs, varför slängs det och hur hade det kunnat undvikas?

Det skulle förvåna mig mycket om inte sänkt temperatur i butikernas kyldiskar blir en åtgärd. Vilket vi redan har påtalat för Svensk Dagligvaruhandel och Kött- och Charkföretagen. Den frågan kommer vi att fortsätta bevaka. Rapport kommer!

Tidigare blogginlägg om ”sänkt temperatur i kyldiskarna”

Tips 1) SR P1 ”Klotet” sänder idag (23/9) kl 13.20 ett program om detta – ”Mat för miljarder slängs”.

Tips 2) SVT Plus sänder imorgon (24/9 kl 21.00) ett inslag om matavfall där jag blir intervjuad.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: