≡ Menu

14 kuvert brinner upp i onödan

Visst är det märkligt att vi inte får lägga kuvert tillsammans med tidningar i pappersinsamlingen och låta dem bli råvara till nytt papper. 14 fina vita kuvert åkte i sophinken i helgen efter jag sorterat posten och betalat räkningar.  Kuvert får nämligen inte lämnas till återvinning, klistret strular till det i maskinerna vid pappersbruken.

 

Enligt hörsägen skickar vi 2,7 miljarder brev per år.  De flesta av dem i kuvert av bra papperskvalitet som passar lysande att återvinna.  

Kan det verkligen vara sant att vi inte kan fixa ett kuvertklister som funkar, när vi kan åstadkomma så mycket annat spektakulärt. 

Vi reder ut frågan 20 mars kl 17. Välkommen till Konsumentföreningen Stockholms seminarium ”Dags att snacka skräp”, Aula Magna, Universitetet. Program och anmälan här. 

Comments on this entry are closed.

 • Birgitta Henriksson 31 januari 2017, 12:10

  Jag slänger också mina kuvert i soporna. Rent slöseri kan jag tycka. Men tänkte nu, när jag läser dina rader, att kanske man kan klippa bort flärparna som har klister på sig? Och är det inte något med fönsterkuvert också? De där genomskinliga fönstren ska tydligen inte heller läggas i återvinningen? Fast där kanske jag kommer ihåg fel.

 • Karin 31 januari 2017, 19:55

  Jag tar bort gamla adressuppgifter genom att antingen stryka över med tuschpenna eller klistra över något papper som går att skriva ny adress på. Frankerar på nytt och återanvänder kuverten.

  • Louise Konsumentkoll 01 februari 2017, 9:10

   Ja, så kan man förstås göra, men det är bökigt. Och tror att vi är många som inte skickar så många brev själva. Högst något i månaden för min del.

 • Konsument 01 februari 2017, 23:17

  Ett sätt att förlänga livstiden på kuvert är att använda dem som kladdpapper – men – visst hamnar kuverten i hushållssoporna efter det. En stilla undran är dock vad som till slut ska hamna i hushållssoporna? Vad ska fjärrvärme använda för bränsle när vi alltmer ska sortera allt möjligt för återvinning?

 • Louise Konsumentkoll 02 februari 2017, 8:18

  Konsument: Högst berättigad undran. Vi importerar ju stora mängder sopor redan i dag.
  Kuvert till kladdpapper påminner mig om min mamma, hon hade stora högar av kuvert, använde alltid till kladd, inköpslistor mm. .

 • Jan Sandström 29 september 2018, 18:24

  Det är verkligen underligt att det ska vara klistret som ställer till det i återvinningen, och jag tror inte på det.
  Varför fungerar det då med en massa annat som är klistrat, tidningar och tidskrifters ryggar kan vara klistrade och där säger man inget om det.
  Och nu har de haft så många år på sig att ändra klistret till ett fungerande.
  Jag tror att det ligger något annat bakom, de vill inte betala för att ha återvinning eller något sådant.