≡ Menu

1,4 miljarder prillor + alla fimpar. Inför rökrutor som i Tokyo

snusKrockade häromdagen med två sopgubbar som sög upp fimpar från gatan med en slang kopplad till en stor sug på hjul. De hade att göra. Som före detta storrökare vet jag hur himla svårt det är att hitta askkoppar på gatan. Och gatan är ju det enda ställe man är hänvisad till numera om man vill ta en cigg. 

Svenskt Vatten meddelar i dag att 1,4 miljarder prillor per år hamnar i toaletterna för vidare distribution till reningsverken där de avger massa gifter som kadmium och annat elände. Illa nog. Till detta ska läggas alla fimpar som åker ner i dagvattenbrunnarna och skitar ner. 1 miljard enligt Håll Sverige Rent.

Snusarna får allt lära sig att lägga prillorna i papperskorgar och sophinkar i stället för att slänga dem i toaletten. Och rökarna får hänvisas till rökrutor på stan. Precis som i Tokyo. Där får man inte ens röka på gatan. Med någon kilometers mellanrum har staden gjort i ordning rökrutor, instängslade, med fläkt och sug och med rejält med askkoppar som töms med jämna mellanrum. Fungerar alldeles utmärkt enligt utsago från rökare jag talat med. Varför inte göra det samma i Sverige? Vad är problemet?

Det var ett himla liv när det blev förbjudet att röka på restaurangerna. Någons om protesterar i dag? Nä.fimpar

Om rökrutor införs i Sverige ebbar nog protesterna ut vad det lider.

Bingo för miljön och bingo för statskassan som slipper kostnader för att städa bort fimpar på gator och torg.

Förresten skulle väl tobaksindustrin kunna stå för kostnaderna för rökrutorna… 

 

Comments on this entry are closed.

  • Konsument 20 december 2016, 10:16

    Statskassan/Kommunkassan ödslar inga pengar på att sopa upp fimpar och prillor. Dessa ligger vanligtvis kvar utefter trottoarer och gångvägar och vid busshållplatser månad efter månad och till och med hela sommaren.

    Varken centrumägare eller butiker bryr sig om att nikotinskräp finns utanför deras butiker. Inte ens apoteket sopar utanför egen ingång!

    Finns det möjligen askkoppar så är dom överfulla både i och nere på marken.

    Det är dåligt med ”Håll Sverige Rent”