≡ Menu

1,5 procent blir förgiftade av mat i butik

God restaurangmatSexton procent av befolkningen uppger att de har varit magsjuka det senaste året. Det visar Livsmedelsverkets undersökning som publicerades i veckan. Fyra av tio tror att magsjukan beror på något de har ätit. Sju procent av befolkningen misstänker alltså matförgiftning. Främst härleds matförgiftningen till något de har ätit på restaurang. 22 procent misstänker att magsjukan beror på någon mat de köpt i butik.

Det blir mycket procent det här. Men jag får det till att 1,5 procent av svenska folket tror att de har blivit matförgiftade det senaste året på grund av livsmedel de köpt i butik.

Är det många eller få?

Själv kan jag inte bestämma mig, men landar i att det inte är så jättemånga i jämförelse. Inte i jämförelse med de som tror att magsjukan beror på något de ätit på restaurang eller på förskola, sjukhus e t c. Det är betydligt fler, nästan 60 procent.

Begriper inte varför restauranger utmärker sig så. Dels äter man ju färre måltider på restaurang än hemma, så risken bör vara mindre. Dels borde väl restauranger om några ha ordentliga rutiner för varmhållning och kallhållning, upphettning, nedkylning och förvaring. Där kan det brista rejält i många hem kan jag tänka mig, men givetvis också i butiker.

Bland svarsalternativen saknas att man misstänker att magsjukan kan bero på att man själv slarvat när man tillagat eller förvarat maten hemma. Det resultatet hade jag gärna velat se.

Bland de 19 procent som svarat ”annan orsak” till matförgiftning har dock några uppgivit att magsjukan kan bero på ”eget fel”.

Och så kan det nog vara ibland.