≡ Menu

6 ton salt väck – Heja Coop!

saltbildI somras granskade vi saltmängden i 300 livsmedel, vi ordnade seminarier och tog kontakt med livsmedelsföretag. I går tog SVT Plus upp saltmängden i maten. Bland andra medverkade Minna, min duktiga kollega.

75 – 80 procent av det salt vi får i oss kommer från livsmedel som vi köper eller äter på ute. För mycket salt kan leda till högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, stroke och njurproblem. En fråga som knappast uppmärksammats i Sverige men i många andra länder där bland andra regeringarna engagerat sig hårt för att få ner saltet i maten. För mycket salt kostar liv och kostar pengar i form av vård och rehabilitering.

Vi behöver cirka 1,5 gram salt per dag. Vi äter cirka 10 – 12 gram salt, många mycket mer. Rekommendationerna ligger på högst 5 – 6 gram salt, barn ska äta mindre.

I höstas startade Coop ett saltprojekt för att minska salthalten i maten de säljer.

Till dags dato har hela 6 ton salt tagits bort från 14 av Coops produkter, från hamburgare till falukorv och flingor räknat på försäljningen under ett år. Och det är bara början, fler varor står på tur. 200 livsmedel totalt ska synas och salthalten ska ner. Coop har börjat med mat som är vanlig i barnfamiljer. Så jättebra!

Läs mer om salt här.

PS: Blev förskräckt när jag såg exemplet med Coops X-tra köttbullar i SVT Plus i går med höga 1,9 gram salt per 100 gram. Finns inte med i vår rapport. Låg inte i diskarna i somras när jag var ute och samlade in fakta. Den produkten ska förstås också in i vår rapport.

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 28 mars 2014, 9:53

    Vad gott att det resultat!

  • Åsa Janlöv 31 mars 2014, 14:27

    Hinner inte alltid titta in här. Såg också plus och säger bara heja heja. Jättebra!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: