≡ Menu

7 miljarder i dag- rörd och berörd

I dag blir vi 7 miljarder människor på vår jord. Befolkningen ökar fort, men massor har hänt de senaste åren. På min dagliga powerwalk, från Centralen till Medborgarplatsen lyssnade jag som vanligt på P1 morgon. Bangladesh har 160 miljoner människor som lever på en tredjedel av Sveriges yta. Kan låta skrämmande, men på 20 år har man antalet födda barn per kvinna minskat från sex till två komma fem. Ett stort skäl att glädja sig denna dag. En liknande utveckling ser man på de flesta ställen i världen, dock ej alla. Men det kommer, i takt med att kvinnor får tillgång till utbildning.

Comments on this entry are closed.

 • birgitta H-S 31 oktober 2011, 22:58

  Ja Louise, befolkningen ökar fort, men med ökad jämlikhet mellan könen i alla delar av världen kommer det finnas både plats och mat till alla. Tänk efter….om alla länder hade ett födelsetal såsom i Sverige skulle vi bli färre och färre på jorden då? Troligen.. så…enl dagens SvD så finns det hopp om att det vänder.

  Härligt är också att man inte så hänsynslöst kommer behöva tok-producera livsmedel som förstör våra möjligheter att vårda planeten o vår hälsa.
  Alltså med ökad jämlikhet mellan könen tjänar alla mer pengar och vi får en bättre miljö.

  • Louise Konsumentkoll 01 november 2011, 6:47

   Birgitta: Apropå om vi kommer att kunna föda jordens befolkning i framtiden utan att föröda skog, jordar och hav…. Ja, det kan gå, men då får vi sluta äta så mycket kött.
   Den största delen av all åkerareal går till djurfoder.

 • birgitta H-S 01 november 2011, 22:53

  Helt rätt Louise att vi inte måste äta så mycket kött. Men..Vi måste lära oss att äta rätt kött om vi föredrar att äta kött.
  Det är inte så lätt att veta vilket kött som är rätt, men rätt för mig är att välja produkter från de tredjepart- kontrollerade sertifieringssystem vi konsumenter har att förlita oss på… om vi inte känner till djuruppfödaren eller producenten själv förstås. Finns att hitta i KfS Nya märkesguid. Förresten har man koll på hur mycket kött det finns i bröd och godis? Har man koll på varifrån det köttet kommer och hur det produceras?

  Hur som hellst, med ökad jämlikhet mellan könen tillåts fler kvinnor också att studera. Man får då förståelse om att barnbegränsning innebär att man kan mätta fler människor på vår jord, fler får tak över huvud och att vi automatiskt får en bättre miljö.
  Läs ännu mer i dagens SvD där lyckan för en man i fattiga länder är… att färre barn innebär att han har färre munnar att mätta. För kvinnan… att hennes kropp slipper slitas ut i förtid pga av för många födslar. Nackdelen för dem båda är att de riskerar att mista sin ålderstrygghet. Många avkommor innebär en trygg ålderdom för dem, en trygghet som inte makthavarna och samhället där de lever i kan ge dem.

  • Louise Konsumentkoll 02 november 2011, 6:39

   Birgitta: Kött i bröd och godis? Bröd begriper jag inte, och antar att det är gelatinet och annat slaktavfall som du tänker på med godis eller? Det är knappast där de stora kvantiteterna är…

 • Birgitta H-S 09 november 2011, 20:53

  Nej, det är kanske rätt, det är nog inte köttet i bröd och godis som de stora kvantititeterna ligger i Louise. Kom bara på att, genom köttproduktion får vi så många livsmedelsprodukter där vi inte anar att vi har animalieprodukter i. Dt måste vara svårt för dem som vill undvika animaliska produkter.

  Kött baserat på i stort sett ”äkta” naturbete, utan kemiska bekämpningsmedel o utan foder fr monokulturer o skövlad regnskog är ändå ett bra val om man inte väljer vilt förstås. Glömde jag något, javisst ja, köttet ska vara producerat utan förebyggande antibiotika också, självklart.

  Nu kom vi från ämnet igen Louise. Demokrati o utbildning skapar en balans mellan befolkningmängd och livsmedelsförsörjning o vi bör välja att äta rätt kött när vi någon gång unnar oss det.

  Jag anar också som du Louise att vi så småning om kommer bli färre på jorden som ska dela på det jorden ger oss men vi måste resursa med jorden o mångfalden samt vår hälsa.

  Efter seminariet ”Framtidens växtskydd-vilken väg ska vi gå?” härom dagen ser jag bara positivt p framtidens jordbruk. Det har vänt. Vi kommer kunna mätta alla människor på jorden med bra o hälsosamma grödor. Man frågar sig, när då? Ja, det beror förstås på oss konsumenter.
  Läs de 7 föredragshållarnas viktigaste punkter på http://www.ksla.se/aktivitet/framtidens-vaxtskydd-vilken-vag-ska-vi-ga/.
  Mycket spännande läsning.