8 kilo kläder per person bränns upp – Klädbytardag!

av Louise Konsumentkoll den 19 april 2013

KlädbytardagPå lördag har Naturskyddsföreningen klädbytardagar i hela landet. Så bra.

Bra är också alla andra inititativ för att ge kläder ett långt liv. Tillverkningen smutsar ner miljön något alldeles oerhört, oftast i länder långt borta.

Här är bara några av alla de positiva initativ som tas just nu:

Myrorna har börjat sätta upp insamlingskärl i bostadsområden

H&M uppmanar kunderna att ta med sig gamla kläder till butiken och bjuder 50 kronor till var och en som lämnar in en påse om man samtidigt handlar för 300 kronor. Läs mer här om I:collect som är H&Ms samarbetspartner. Ska ta reda på hur mycket av de insamlade kläderna som bränns i dag. Det finns få återvinningsanläggningar och säkert är det massor av kläder, gamla strumpor bland annat, som inte går att sälja som second hand.

Lindex och många fler klädkedjor är med i ”Better Cotton Initiative” som ger råd till bommulsodlande bönder hur de kan minska sin miljöpåverkan och tjäna mer pengar.

Indiska tar olika inititativ med andra organisationer för att förbättra vattenkvalitén inom textilproduktionen.

I Nätverket för Återanvänding och Återvinning av kläder, NÅÅ, som leds av Borås Högskola samlas klädkejor, miljö- och konsumentorganisationer, avfallshanterare, forskare med flera för att byta erfarenheter om hur kläder och textiliers miljöpåverkan kan minska. Möte på måndag!

Mistra Future Fashion heter ett jättestort forskningsprojekt som tar sig an frågan om hur kläder och textil kan produceras och konsumeras mer hållbart. Själv sitter jag med i projektgruppen för ”Consumer behaviour” tillsammans med Filippa K, H&M, Naturskyddsföreningen och tre forskare från Copenhagen Business School. Intressant och lärorikt.

Mycket händer men oändligt mer finns att göra!

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: