≡ Menu

8 kilo kläder per person bränns upp – Klädbytardag!

KlädbytardagPå lördag har Naturskyddsföreningen klädbytardagar i hela landet. Så bra.

Bra är också alla andra inititativ för att ge kläder ett långt liv. Tillverkningen smutsar ner miljön något alldeles oerhört, oftast i länder långt borta.

Här är bara några av alla de positiva initativ som tas just nu:

Myrorna har börjat sätta upp insamlingskärl i bostadsområden

H&M uppmanar kunderna att ta med sig gamla kläder till butiken och bjuder 50 kronor till var och en som lämnar in en påse om man samtidigt handlar för 300 kronor. Läs mer här om I:collect som är H&Ms samarbetspartner. Ska ta reda på hur mycket av de insamlade kläderna som bränns i dag. Det finns få återvinningsanläggningar och säkert är det massor av kläder, gamla strumpor bland annat, som inte går att sälja som second hand.

Lindex och många fler klädkedjor är med i ”Better Cotton Initiative” som ger råd till bommulsodlande bönder hur de kan minska sin miljöpåverkan och tjäna mer pengar.

Indiska tar olika inititativ med andra organisationer för att förbättra vattenkvalitén inom textilproduktionen.

I Nätverket för Återanvänding och Återvinning av kläder, NÅÅ, som leds av Borås Högskola samlas klädkejor, miljö- och konsumentorganisationer, avfallshanterare, forskare med flera för att byta erfarenheter om hur kläder och textiliers miljöpåverkan kan minska. Möte på måndag!

Mistra Future Fashion heter ett jättestort forskningsprojekt som tar sig an frågan om hur kläder och textil kan produceras och konsumeras mer hållbart. Själv sitter jag med i projektgruppen för ”Consumer behaviour” tillsammans med Filippa K, H&M, Naturskyddsföreningen och tre forskare från Copenhagen Business School. Intressant och lärorikt.

Mycket händer men oändligt mer finns att göra!

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 22 april 2013, 7:12

  Jag har aldrig slängt några kläder om de har gått att återanvända, det är toppen att återanvändningen nu börjar ta riktig fart. Tänk vad det kan spara på många håll!

 • Charlotte Sandström-Dahl 22 april 2013, 9:27

  När det gäller barnkläder vill jag tipsa om sajten http://www.kladbytardagar.nu där man kan se planerade klädbytardagar i hela landet.

  • Louise Konsumentkoll 23 april 2013, 20:28

   Tack!

 • Pernilla 25 april 2013, 20:18

  Det som är lite synd i det här fallet är att ”media” (nu menar jag större sajter än denna samt TV) ofta tar upp såna här initiativ – men först efter att de hänt. Jag skulle gärna gått på Klädbytardagen men visste inte om det förrän jag råkade se ett nyhetsinslag på TV.

  H&M:s inlämningsmöjlighet är bra tycker jag, hoppas bara att det inte är några större mängder som går till förbränning. Det står på sajten att det som inte kan säljas skall återvinnas och det vore illa om man inte kan lita på det. Själv brukar jag försöka sälja märkesbarnkläder i den mån vi har dem och de är i fint skick, mindre fint skick går till tex Läkarmissionen. Men de där kläderna som har fläckar eller har tappat formen eller har hål, de går ju i soporna! Jag blev glad när jag såg i H&M-butiken att man kunde lämna gamla kläder där, så jag är jättenyfiken på resultatet av dina frågor till dem.

  • Louise Konsumentkoll 26 april 2013, 21:25

   Pernilla: Ska kontakta I:co som H&M levererar till men först drar jag på semester!