Afrikanska länder vill förbjuda import av begagnade kläder

av Louise Konsumentkoll den 14 augusti 2016

Marknad i Myeik, Burma

Marknad i Myeik, Burma

Ungefär 80 procent av våra kläder som vi lämnar till Myrorna, St Erikshälpen och andra hjälporganisationer, eller för den delen H&M, säljs på exportmarknaden oftast till fattiga länder. Besök en marknad i Burma, Laos eller Senegal så ligger våra kläder där i drivor. Även i länder som Ukraina och Moldavien. Ofta till ett överkomligt pris för befolkningen och oftast mer moderiktiga och av bättre kvalitet än de som tillverkas i det egna landet. För att göra en grov generalisering.

Nu kommer protesterna jag väntat på. Flera länder i Östafrika bland andra Kenya och Tanzania vill förbjuda importen av begagnade kläder. Upptill 80 procent av alla kläder som säljs i afrikanska länder är våra avlagda. Hur man ska kunna kunna bygga upp en inhemsk textilproduktion på hyfsade villkor när konkurrensen från billig second-handimport är så massiv är förstås en högst berättigad fråga.

Ska bli spännande att följa diskussionen. Hjälporganisationer som Myrorna, Emmaus med flera är beroende av inkomster från klädexporten. Inkomsterna används för att göra gott. Till exempel för Frälsningsarméns verksamhet. Dessutom arbetar  många, många människor som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden med klädsortering och försäljning, inte bara i Sverige utan i många andra länder. Handeln med begagnade kläder är en jättelik global industri.

Och vad ska vi göra av alla våra kläder och textilier? Återvinna förstås, men ännu är inte all teknik på plats för att göra nya tyger av gamla även om det görs stora framsteg. Kanske ska det kosta att överkonsumera kläder som vi ju gör i en rasande fart. Kanske ska vi få betala en saftig slant för kläder vi gör oss av med och inte som nu, få en voucher om vi lämnar in våra avlagda kläder till butikskedjor som stimulans  att köpa nya. Fast då skulle väl ännu fler än i dag slänga sina kläder i soporna. Eller hur?

Knepig fråga.

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: