≡ Menu

Akta er för kyckling!

Oavsett om kycklingen kommer från Brasilien eller Sverige så var  i alla lägen försiktig med kyckling. Och alldeles speciellt om du är sjuk eller gammal eller har nedsatt immunförsvar. Hetta alltid upp kycklingen till minst 70 grader och skär inte kyckling och sen något annat utan att tvätta kniven och skärbrädan emellan!

Efter att ha haft en nära släkting som drogs med resistenta campylobaktbakterier i flera år, och var urdålig,  så är jag –  som inte brukar vara petig med hygienen  – trots det väldigt försiktig med kyckling.

Givetvis ska vi som Karin Ahlborg skriver i Aftonbladet i dag, kräva ursprungsmärkning av allt kött så att vi kan välja eller välja bort. Även på restauranger. Men även svensk kyckling dras med problem, inte salmonella som i många andra länder tack och lov, men väl campylobakter. Även om flockarna är betydligt mindre smittade än i andra länder. 

Ca 13 procent av svenska kycklingflockar har bakterien. Den är svår att komma till rätta med. Och 100 procent av Kravmärkt kyckling har campylobacter. Det beror på att den vistas ute och bakterien finns i bland annat jorden.

Så take care out there!

PS: 17/3 EFSA, ”EUs livsmedelsverk” konstaterar i sin rapport i dag att de nordiska länderna ligger bra till vad gäller salmonella och campylobakter i jämförelse med andra länder. Men när det gäller campylobakter finns det mer att göra. Läs Livsmedelsverkets pressmeddelande.

Comments on this entry are closed.

 • En kycklingbonde 18 februari 2010, 17:31

  Det är synd att Louise Ungert försöker skada konsumtion av svensk kyckling med ren skrämselpropaganda. Förvisso finns det campylobakter även i svensk kyckling men på en mycket låg nivå jämfört med importerad kyckling. Naturligtvis ska man vara noggrann med hygienen vid hantering av rå kyckling, men den svenska kycklingen står i en klass för sig bl a för vår unika salmonellafrihet.

  • Louise Konsumentkoll 21 februari 2010, 16:19

   Jag blir lite fundersam.

   Nästan med automatik kommer kommentarer till försvar så fort jag eller någon annan råkar dryfta något litet negativt om svensk lantbruksproduktion. Givetvis är det kul med kommentarer, och givetvis är det bra att det jag säger ifrågasätts. Men jag kan inte låta bli att förundras över hur ömtåad branschen är.

   Du påstår att jag vill skada svensk kycklinguppfödning för att jag upplyser om att det inte bara är importerad kyckling som man bör vara försiktig med. Det försöker jag inte alls.

   När frågan om livsmedelssäkerhet kommer upp hör jag allt som oftast människor säga, ”men jag köper alltid svensk kyckling”. De blir förvånade när jag säger att det inte är en garanti för kycklingar utan sjukdomsalstrande bakterier.

   Jag får en tanke: LRF, svensk lantbrukskooperation med flera är väldigt skickliga på att lyfta fram fördelarna med svenskt jordbruk och svenska livsmedelsprodukter, den goda svenska djuromsorgen, salmonellafriheten, ”på väg mot världens renaste jordbruk” etc, Så skickliga att många av oss konsumenter invaggas i tron att allt är 100 % frid och fröjd. Och så är det ju inte, även om svenskt jordbruk generellt ligger steget före andra länder på många plan.

   Just på grund av den tjusiga bilden blir därför blir avslöjanden om missförhållanden enormt uppmärksammade, folk blir upprörda och besvikna när bilden visar sig fallera på några punkter. Tänk grisskandalen före jul t ex.

   Möjligen biter sig jordbrukets företrädare i svansen med den 100 procentigt glättiga bilden man vill förmedla.

   Nej, jag vill verkligen inte skada svensk kycklinguppfödning. Jag har respekt för svensk kycklinguppfödning och de ansträngningar kycklingbranschen gör i en tuff konkurrenssituation.

   Men varken konsumenterna eller kycklinguppfödare tjänar på att man sopar problem under mattan. Och campylobakter är ett problem för var och en som drabbas.

   Campylobakter, liksom salmonella och andra sjukdomsalstrande bakterier dör vid 70 grader. Hetta därför upp all kyckling ordentligt. Det är mitt enkla budskap.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: