≡ Menu

Akut hepatit efter energidrycker

tabletterEn man i USA har fått akut hepatit, gulsot, leverskador och andra läskigheter efter att ha druckit fyra – fem energidrycker om dagen under tre veckor för att klara sitt stressiga jobb. Dryckerna innehöll bland annat 40 mg vitamin B 3 (niacin) per burk och det är niacinet i energidryckerna som antas förorsaka det allvarliga hälsoläget. Det rapporterar BMJ, en ansedd vetenskaplig tidskrift enligt Food Navigator. 

 40 mg niacin är två gånger mer niacin än vad som rekommenderas per dag. Varför petar man i så himla mycket niacin i en enda dryck? Det behövs ju inte. Och är dessutom riskfyllt. Man behöver inte gå längre en till SLVs sajt för att ett varningens finger höjs. Hittar inte några energidrycker som innehåller så höga mängder vitamin B 3 på svenska marknaden vid en snabb scanning. Men det finns andra exempel. 

Ta Berocca. Brustabletter med vitaminer och annat jox. Görs av Bayer, ett stort välkänt företag. Varför innehåller en enda tablett 50 mg, nästan tre gånger som mycket niacin som rekommenderas? Eller ta Body Store som säljer en ren vitamintablett med B3, 500 mg per tablett, 3 125 % av rekommenderat dagligt intag. Till detta kommer alla vitaminer man petar i sig genom maten. Det är så jäkla oseriöst av företagen. Och väldigt dumt av oss konsumenter att köpa.

Sajten Kurera tycker man kan ta så mycket 3 000 – 5 000 mg av niacin om man till exempel är deprimerad. Ingenstans står det vad jag kan se, att man bör prata med sin doktor innan man börjar experimentera med höga doser.

Blir väldigt trött och arg.

Livsmedelsverket – gör något!

Här är hela artikeln från BMJ. Här är en artikel i DN.

 

o