≡ Menu

Allt fler tänker på kopplingen mellan matsvinn och miljö

Naturvårdsverkets nya siffror visar att matsvinnet minskar i restauranger, butiker och hushåll. Siffrorna avser 2014. Det är förstås riktigt trevliga nyheter tycker vi som sedan 2008 har jobbat för att matsvinnet ska minska i livsmedelskedjan. Allra bäst är det att matsvinnet har minskat i hushållen eftersom matens miljöpåverkan är störst när den har passerat hela kedjan.

Om man jämför med 2012 har hushållens matsvinn minskat med 20 procent. Det är osäkra siffror men även om minskningen inte skulle vara fullt så stor är det ändå riktigt bra eftersom den skett på bara två år. Man undrar förstås vad som ligger bakom minskningen. Vår undersökning indikerar att svenskens uppfattning om matsvinnets koppling till miljön kan ha med saken att göra. Vår enkätundersökning visar att 35 procent fler (jämfört med 2010) anser att minskad miljöpåverkan är ett viktigt skäl för att minska matsvinnet. När vi ställde frågan 2010 var den egna ekonomin det skäl som vägde tyngst för att man skulle minska sitt matsvinn. Förskjutningen från den egna ekonomin till miljön vittnar om att förståelsen för matsvinnsproblematiken har ökat. Det känns hoppingivande!

För att du inte ska behöva slänga någon mat i jul har vi tagit fram en oslagbar portionsguide. Med guiden som utgångspunkt kan du vara säker på att hela släkten blir mätt utan att det blir mängder av mat över. Ladda ner guiden här.

Skulle det ändå bli lite köttbullar, skinka och grönkål kvar hittar du ett gäng smarriga restrecept här.

En av KfS frågor till svenska folket om matsvinn

en-fråga

 LÄS HELA UNDERSÖKNINGEN: Svenska folket om matsvinn 2010 vs 2015

 

Aftonbladets artikel, Matavfallet minskar i Sverige, 17 dec 2015.

DN:s artikel, Var fjärde följer ännu blint matens bäst före-datum, 17 dec 2015. 

 

Gästbloggare: Anna Lilja, informatör på KfS.

Gästbloggare: Anna Lilja, kommunikatör på KfS.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: