≡ Menu

Ansiktkrämer med solskyddsfaktor

1364221324559Förra veckan pratade jag i TV 4 i ”Malou efter tio” om att det är dumt att peta in soldskyddsfaktor 15 – 30 i vanliga ansiktskrämer , antirynkkrämer och foundations och uppmanade kosmetikaindustrin att sluta med det. Det gör jag fortfarande, men inte på grund av att krämerna skulle blockera bildningen av vitamin D vilket jag anförde som främsta skäl.

Efter ett kritiskt samtal har jag grävt vidare, läst nya studier och vänt och vridit på frågan med ytterligare experter. I teorin stämmer mina antaganden helt, men inte i praktiken. Vi smetar nämligen inte på oss tillräckligt med ansiktskräm för att det ska ha någon betydande negativ effekt för D-vitaminbildningen. För det krävs det upptill 2 mg/ cm 2, och det blir ganska tjockt.

Jag har lärt mig under resans gång att UVA -strålarna i första hand främjar rynkor, och UVB- strålarna malignt melanom. Vad jag förstår behöver vi inte skydda oss mot någon av strålarna under september – april, varken från att bli rynkiga eller från cancer. Solens står för lågt på himmlen i Sverige och solskyddsfaktor är onödig.

Därför hävdar jag fortfarande att solskyddsfaktor inte ska användas året runt som i ansiktskrämer med faktor 15 – 30. Det är onödigt. Det medför ökad risk för allergi och dessutom kan det möjligen påverka vattenmiljön negativt när krämerna kommer ner i avloppet. En bra regel, som en person sa, är att avstå från kemikalier när de inte behövs.

När solen är som starkast kl 12 – 15 under sommarmånaderna ska vi helst visats i skuggan, eller åtminstone skydda oss med kläder. Envisas vi med att vara i solen ska vi smörja på ett tjockt lager solskyddskräm, ungefär 2 mg/cm2!

Comments on this entry are closed.

  • Affi 25 mars 2013, 15:48

    Det där sista du skrev om ett tjockt lager tror jag du behöver skrika högre om. De flesta tar lite i handflatan gnor händerna mot varandra en stund och sedan duttar man på lite i ansiktet med en falsk förhoppning om att det bara är att vända nunan mot himlen utan risk för något!