≡ Menu

Antal kalorier saknas för vin och sprit

vinflaskaDet är väl självklart att alkoholhaltiga drycker ska ha näringsdeklaration och innehållsdeklaration som lagen föreskriver för alla andra livsmedel. Vin -och spritföretagen måste ha varit hejdundrade duktiga lobbyister i Bryssel när den nya informationsförordningen antogs. Alkoholhaltiga drycker undantas från krav på information om innehåll, antal kilokalorier, sockerhalt, tillsatser och annat som är viktig information för oss konsumenter.

Inte minst kalorihalten. 2 glas vin, 20 cl, = 320 kcal.  Många av oss petar  i oss det på en kväll och mer därtill. 320 kal kanske inte är hela världen, men de kommer ju på toppen av allt annat som har slunkit ner under dagen. En Pina colada ger 450 kcal.

10 procent av alla kalorier britterna får i sig kommer från alkohol. Enligt studier så underskattar folk kalorihalten i ett stort glas vin eller en drink.

Loppet är dock inte kört. EU håller på att utreda huruvida det ska vara ingrediens- och näringsdeklaration på flasketiketten och skulle ha lagt fram förslag redan december 2014. Men något har kommit emellan – vinlobbyister månne? – och nu kommer inte rapporten att landa förrän 2016.

Säkert har lobbyisterna lagt sina näsor i blöt. För själv kan jag inte tänka ut ett enda hållbart argument till varför alkoholhaltiga drycker undantas från märkningsbestämmelserna. Kan du? Mer än att etiketterna blir fulare förstås.

Comments on this entry are closed.

 • Humlan 12 augusti 2015, 10:14

  Framförallt tycker jag det vore bra om man blev tvungen att skriva ut alla dom 60 godkända tillsatsämnena på etiketten som är till för att styra smak m.m.
  Då vore det lättare för dom som vill producera ett mer naturligt vin att konkurera för då skulle konsumenten kunna se skillnad på innehåll.
  http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=124163
  (När det gäller vikten är det viktigare att inte dricka öl, vanlig cider, söta drinkar, likör, läsk, saft och juice (=koncentrerat fruktsocker).)

 • Louise Konsumentkoll 13 augusti 2015, 8:17

  Humlan: Humlan: Stämmer ang tillsatserna. Däremot vet jag inte om just öl har mer koncentrerat fruktsocker än vin.

 • Humlan 13 augusti 2015, 13:24

  Det är inte för inte som det kallas ÖLMAGE.
  Öl innehåller stor andel snabba kolhydrater – kan liknas vid flytande bröd.
  Läs mer: http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/alkohol-och-vikt

 • Humlan 13 augusti 2015, 13:38

  (PS. Fruktsocker hörde ihop med ordet juice. DS.)

 • Carina 14 augusti 2015, 17:30

  Hmm… Förlåt, men kan inte hålla mun… Kalorier, är inte det ett lite gammalt tänk – en myt? Numera är det många som anser att vikt och kalorier inte hör ihop. Har för mig att jag har läst någonstans att det istället handlar om hormoner och vilken tarmflora vi har.

 • Louise Konsumentkoll 18 augusti 2015, 15:27

  Carina: Antal kilokalorier vi får i oss och gör av med kommer nog aldrig att vara oväsentligt oavsett vilka andra forskningsresultat som kommer fram 🙂

 • Åsa 25 augusti 2015, 16:40

  Instämmer. Samma tillverkares ölsorter kan variera mycket i kalorimängd när infon ges.Detta är ju drycker vi intar sittande och vilande så det blir inte oväsentlig så heller och ofta med något därtill. Sen väljer vi nog ofta det vi gillar mest iaf. Men visst borde mer redovisas i vår upplysta tid.

 • Svålen 15 september 2015, 20:49

  Jag tillhör dem som noggrant försöker hålla koll på energiintaget. Mat man köper i affären är hyfsat märkt (även om jag skulle önska att varje fett- och aminosyra var listad var för sig) Men alkoholen? Där verkar det vara lite hursomhellst … Alkoholen står inte angiven i gram utan i procent. Och för att krångla till det än mer så är det inte logiska och jämförelsebara viktprocent utan volymprocent som anges. Jag tackar de högre makterna för wikipedia och kalkylatorn …