Antal kalorier saknas för vin och sprit

av Louise Konsumentkoll den 12 augusti 2015

vinflaskaDet är väl självklart att alkoholhaltiga drycker ska ha näringsdeklaration och innehållsdeklaration som lagen föreskriver för alla andra livsmedel. Vin -och spritföretagen måste ha varit hejdundrade duktiga lobbyister i Bryssel när den nya informationsförordningen antogs. Alkoholhaltiga drycker undantas från krav på information om innehåll, antal kilokalorier, sockerhalt, tillsatser och annat som är viktig information för oss konsumenter.

Inte minst kalorihalten. 2 glas vin, 20 cl, = 320 kcal.  Många av oss petar  i oss det på en kväll och mer därtill. 320 kal kanske inte är hela världen, men de kommer ju på toppen av allt annat som har slunkit ner under dagen. En Pina colada ger 450 kcal.

10 procent av alla kalorier britterna får i sig kommer från alkohol. Enligt studier så underskattar folk kalorihalten i ett stort glas vin eller en drink.

Loppet är dock inte kört. EU håller på att utreda huruvida det ska vara ingrediens- och näringsdeklaration på flasketiketten och skulle ha lagt fram förslag redan december 2014. Men något har kommit emellan – vinlobbyister månne? – och nu kommer inte rapporten att landa förrän 2016.

Säkert har lobbyisterna lagt sina näsor i blöt. För själv kan jag inte tänka ut ett enda hållbart argument till varför alkoholhaltiga drycker undantas från märkningsbestämmelserna. Kan du? Mer än att etiketterna blir fulare förstås.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: