≡ Menu

Antirynkkrämer ger D-vitaminbrist?

En fjärdedel av skolbarnen och häften av dem med mörk hud hade brist på D-vitamin visar en undersökning från Umeå Universitetssjukhus. D- vitaminet i maten kan inte kompensera för bristen på solljus under vintermånaderna. Solljuset hjälper ju till att lagra in D vitamin i kroppen.

Många ansiktskrämer, speciellt ”antirynkkrämer” är numera berikade med solskyddsfaktor, oftast SPF 15. Då kan man nämligen i reklamen påstå att krämen förebygger rynkor. Tycker det är lite tvivelaktig marknadsföring, men givetvis är det viktigt  att skydda huden mot solen om man inte vill ha rynkig och oleastisk hud på gamledar.

Vare sig det är mörk höst och vinter eller sommar så smörjer många kvinnor på sig hudkrämer med inbyggd solksyddsfaktor varje dag. Ofta omedvetet. Hur påverkar det D- vitaminupptaget? Ska vi verkligen smeta på oss solskyddsfaktor året runt?

Enligt Leif Moskilde, professor på Århus Universitet, hämmar solskyddskräm upptaget av D-vitamin. Å andra sidan sägs att solen står för lågt under sept – maj för att D-vitamin överhuvud taget ska bildas.

Ska ta reda på mer. Återkommer.

Mer om D-vitamin.

 

Comments on this entry are closed.

  • Humlan 24 januari 2013, 22:08

    Se ett intressant föredrag om D-vitamin av överläkare Mats Humble : ”Gamla och nya aspekter på ett unikt vitamin”.
    http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw

  • Louise Konsumentkoll 27 januari 2013, 10:44

    Humlan: Tack! Har försökt att få tag i Mats Humble just för att tala om antirynkkrämer och solskydsmedel men inte lyckats. Fortsätter letandet!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: