≡ Menu

Äntligen! Coop minskar matsvinnet

Nu händer det! Matsvinnet ska ner och det har många företag insett. ICA har samarbete med Food2change, lanserar ”Matlådans dag” i morgon och genom appen Karma kan du köpa överbliven mat i ICAbutiker.  Willys kör sin kampanj ”Svinnsmart” på nätet och på stora annonstavlor på stan och stöttar Matmissionen i Veddesta och Hägersten liksom andra organisationer i landet. Lidl har samarbete med företaget Allwin som kör överbliven mat  från butiker till kyrkor och välgörenhetsorganisationer.

Liksom andra arbetar Coop förstås med att förbättra rutiner för att beställa rätt mängd varor och en del av det Coop inte blir av med innan bäst före datumet går ut säljer man ut till rabatterat pris.

Coop har sålt ”knasiga grönsaker” och några Coopbutiker i Stockholm har samarbete med organisationer och skänker mat till  behövande. Men i övrigt har vi, som har drivit på länge för mindre matsvinn, tyckt att det har gått mycket trögt.

Vi är trots allt stora ägare till Coop och då gillar vi inte att företaget ligger i lä på området.

Därför blev jag extraglad när jag fick veta att flera Coop butiker har börjat sälja grönsaker och frukt för en spottstyver som annars skulle slängas och som duger utmärkt till grytor och smoothies.  Äntligen! Fortsätt på den vägen. Det finns mycket mer att göra. Det gör det för oss konsumenter också. Vi slänger massor av mat, helt i onödan.

Läs tidningen MerSmak, där finns det ofta tips och restrecept. Bland annat i årets påsknummer, se sid 25.

PS 24/3: I dag meddelar Sodexo att de går ut med en stor kampanj i skolorna för att minska matsvinnet. Så visst händer det grejer!

 

Comments on this entry are closed.

  • Anders 24 mars 2017, 13:55

    Så himla bra, kul att det börja hända grejer!

  • Magnus Myrberg 01 april 2017, 15:48

    Instämmer! Heja!