Äntligen – regler om läsbar text!

av Louise Konsumentkoll den 09 december 2010

Nu har EUs ministerråd äntligen bestämt en regel om minsta textstorlek på livsmedelsförpackningar. Allt för att vi ska kunna läsa vad som står. Det kan man sannerligen inte alltid. Texten ska vara minst 1,2 mm mätt på bokstaven ”x” för större förpackningar och 0,9 mm på små förpackningar. Så jättebra.

I dag har vi regler som säger att texten ska vara läsbar. Så redan i dag måste företagen se till att vi kan läsa texten. Det kan vi inte alltid. Vi kommer att fortsätta att jaga företag som inte håller sig till reglerna, vare sig det gäller de nya reglerna kommer att införas efter en övergångstid, eller de vi har i dag.

Bra också att det blir obligatorisk ursprungsmärkning inte bara som tidigare på nötkött, utan även på får, get, gris och kyckling. Heja!

OBS!!! PS: Några timmar senare: Det är förtidigt att jubla över beslutet om textstorlek.  Jag hade precis två duktiga layoutare här. Vi håller på att uppdatera vår broschyr ”Släng inte maten”. De  visade mig text i storlek ”1,2 mm ”x”. Det motsvarar ungefär 4 punkter. Det går knappt att läsa. Ska luska i frågan. Återkommer!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: