≡ Menu

Äntligen! Svenskar slipper dioxinrik fisk

StrömmingJag har aldrig begripit att vi svenskar tillåts att äta fisk som inte ens är godkänd som djurfoder i resten av EU. Vi har haft undantag från EUs gränsvärden för dioxin, eftersom viss strömming och lax fiskad i svenska vatten innehåller högre halter. Nu verkar det som om Livsmedelsverket själva tycker att risken överstiger nyttan av att äta den feta fisken. Bra.

Äntligen ska strömming och lax med höga dioxinhalter ska inte få säljas.  Det finns gott om sådan fisk med lägre halter av dioxin. Vi kommer inte att bli utan. Bra, för jag älskar strömming.

Comments on this entry are closed.

 • Malin Gnipping 11 februari 2011, 12:49

  Äntligen, som sagt. Jag hade själv inte helt koll på det där med strömming – sill och vad som är från östkust och västkust, och råkade köpa hem billig stömming i god tro då den tydligt var märkt med företagsnamnet Västkustfilé AB. Jag som är gravid upptäckte först hemma när jag blev tveksam och noga undersökte paketet att det tryckt på en av sidorna stod ”fiskad i Östersjön”.

  Minns att jag en gång tidigare – långt innan jag blev gravid – åt ganska mycket på en gång av sådana här fiskfiléer, och därefter fick ont i huvudet och var tvungen att kräkas.

  Är man uppväxt i Sverige bör man kanske ha lärt sig detta och fått varningarna och reglerna inpräntade, men hur är det för andra som inte bott här så länge? När fisken säljs billigare än annan fisk i vanliga matbutiker och dessutom med så vilseledande namn som västkustfilé – kan det verkligen inte vara någon risk att en del äter för mycket av den?

  • Louise Konsumentkoll 11 februari 2011, 12:57

   Malin: Jag är inte toxikolog men tror väl snarare att det var allmänt skämd och dålig fisk och inte dioxinet som fick dig att må illa den gången. Men du har helt rätt, visst kan det finnas folk som äter för mycket fisk med höga halter av dioxin. Det är därför Livsmedelsverket nu vidtar åtgärder. Fisk är gott och nyttigt, inte minst fet fisk. Den ska på kunna lita på!

 • JC 18 februari 2011, 17:09

  Trevligt att fler tycker som Livsmedelsverket äntligen har fattat.

  Hoppas regeringen oxå fattar.

  Hellre 500 arbetslösa fiskare än 500 skadade barn