≡ Menu

Apoteksmonopolet väck- hur klokt är det?

Logga för svenska apotekJag begriper inte riktigt hur avregleringen av apoteksmonopolet ska gynna oss konsumenter. Ideologiskt tycker jag det är helt rätt. Det är bra med fri konkurrens och jag vill gärna köpa Alvedon och näsdroppar på Konsum . Men det hade man väl kunnat besluta om ändå utan att stycka sönder Apoteksbolaget i mindre bitar.

Med en avreglerad marknad får vi fler apotek. Det kanske är en poäg för glesbygden, men vem vill etablera sig i Norrlands inland? Och inte lider jag brist på apotek i dag i Stockholmsområdet. Vem gör det?

Och det måste ju totalt sett bli  himla dyrt jämfört med idag. Varje företag som ger sig in på apoteksmarknaden måste bygga upp sin egen ekonomiavdelning, personalavdelning och kommunikationsavdelning. Man ska köpa upp reklam och marknadföra sig vitt och brett. Här behövs PR byråer, utbildnings-och utvecklingsinsatser för personal och ledningsgrupp, inköpsavdelning, försäljningsavdelning, marknadsavdelning och så ska varje kedja anställa folk som kan miljö och allt annat man måste kunna i dag för att bli ett trovärdigt företag.  Och så ska man göra god vinst. Med läkemedelspriser som är reglerade.

Jag fattar inte hur det ska bli billigare och bättre.

Det måste väl bli dyrare i längden? Om inte så har vårt nuvarande Apoteksbolag skött sig väldigt illa. Och den uppfattningen har inte jag. Jag gillar våra Apotek som det är, och det gör en överväldigande majoritet av svenska folket också.

Fast utan många år med hot om avreglering och konkurrens så hade vi förmodligen aldrig  haft så fräscha butiker och så generösa öppettider som vi har i dag. Förstås.

Nåväl, vi får se hur det går.

Comments on this entry are closed.

 • Helena I 28 oktober 2009, 21:27

  Jag anser att vi kan behålla Apoteksmonopolet lika väl som Systembolaget! Det fungerar alldeles utmärkt och jag vill inte ändra på det!

 • Kaktusblomman 28 oktober 2009, 23:10

  Det är typiskt för den här regeringen att sälja ut väl fungerande och lönsam verksamhet till privata vinstintressen.

 • Samuel Karlsson 29 oktober 2009, 15:50

  Jag är livrädd att vinstintresset ska ta över kvalitén. Kommer ett vinstintresserat privat bolag verkligen rekommendera oss kunder att ibland inte köpa produkter utan istället använda någon graitskur hemma?

  • Louise Konsumentkoll 01 november 2009, 18:09

   Hej alla,
   Jag är inte så rädd för att kvalitén försämras genom att privata vinstintressen kommer in. Även Apoteket AB har haft höga vinstkrav på sig. 2008 drog de in så gott som en miljard. http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=12197
   Tycker det är lite synd att statskassan går miste om pengar. Faktiskt. När Apoteket ändå numera fungerar så bra som det gör. Å andra sidan, kanske skulle Apoteksbolaget ha slöat till något alldeles om det fick arbeta i godan ro utan någon konkurrens alls.

 • Gustaf Andersson 06 november 2009, 22:15

  Hej Louise!
  Håller med dej. Men det är väl kanske inte så svårt att tjäna pengar om man har ett totalt monopol. Smugglingen via internet är väl den enda konkurrent som fanns och jag tror den är obetydlig.Om ICA,Statoil och Seven Eleven tar över så lär det inte bli bättre.
  Mvh

  • Louise Konsumentkoll 07 november 2009, 8:42

   Gustaf: Håller med dig. Men det blir lättare att få tag i receptfria läkemedel var man än bor och viken tid på dygnet som helst. Och det är väl inte så dumt. Inte minst för landsbygdsbor.