≡ Menu

Ekologisk frukt är nyttigare enligt brittisk studie

FruktDet finns tydliga skillnader mellan ekologiska och konventionella livsmedel, och ekologiska är nyttigare. Det visar en metastudie som publiceras i nästa vecka i den ansedda vetenskapliga tidskriften British Journal of Nutrition skriver the Guardian.

Ekologisk frukt, grönsaker och spannmål innehåller så mycket mer antioxidanter, mellan 19 och 69 procent. Det motsvarar 1 – 2 portioner frukt och grönsaker av de fem om dagen som britterna rekommenderas anser professor Carlo Leifert, Newcastle University som står bakom rapporten. Han tillägger dock att långtidstudier av hälsoeffekter av dieter baserade på ekologiska livsmedel behövs för att säkra upp resultaten.

Men studien har redan fått mothugg. Visserligen visar den på skillnader i antioxidanter, men det kan bero på naturliga variationer och frågan är dessutom om detta gör någon större skillnad för hälsan menar professor Tom Sanders från Kings College i London. Det viktigaste för hälsan är vad du äter, inte om det är ekologiskt eller ej anser han. En inte så  radikal ståndpunkt-  eller hur?

Diskussionen om ekologiska livsmedel är nyttigare eller ej lär gå vidare.