Är på resa…

av Louise Konsumentkoll den 06 januari 2012

… och läser i dag till frukosten en artikel i Vietnam News om ”klimatsäkra grödor”. Det är Bangladesh Insitute of Nuclear(!) Agriculture, som har tagit fram en ny rissort (BINA Dhan-7) som är mognar 30 dagar tidigare än andra, som är motståndskraftig mot sjukdomar, tål både torka och översvämningar och dessutom ger 4 – 5 ton ris per hektar mot vanligtvis 3 ton. Och eftersom riset mognar tidigare förlängs hela risskörden och fler arbetstillfällen skapas på landsbygden.

I sydvästra Bangladesh berättar en familj i samma artikel om ytterligare en ny rissort, BRRI-47, som tål översvämningsdrabbade salthaltiga jordar. En tredje familj berättar om en ny variant av vete som de har sått, BARI Gom 25, som tål torka, som bara behöver vatten i början men sedan klarar sig utan bevattning eller gödning.

För bra för att vara sant- eller? Inte vet jag. Googlar runt lite och vad jag förstår så väntas kommersiell odling av den nya sorterna först bli godkända i år.

Intressent är att det sker mängder av forskning och utveckling av genmodifierade grödor,GMO, i länder med betydligt sämre förutsättningar än vi har, och som många statliga forskningsinstitutioner och regeringar sätter stort hopp till.
På vårt hotel i Hanoi har jag sett att det just nu pågår en stor konferens om grödor framtagna med modern bioteknik. Kanske därför artikeln i dagens Vietnam News…

Ska i vart fall bli mycket spännande att följa utvecklingen framöver. Kommer grödorna att hålla vad som utlovas?

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Affi januari 8, 2012 kl. 10:27

Spännande och man kan undra vad de inte är bra för? Man blir alltid lite misstänksam när allt verkar vara så väldans bra, hur påverkar de miljön?
Det är något våra bönder skulle behöva också med tanke på vårt oförutsägbara klimat!

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: