≡ Menu

Årets julklapp – ett bottennapp

robot

 

 

 
Hade i mitt stilla sinne närt en mycket vag förhoppning att Handelns utredningsinstitut, HUI, som utser ”Årets julklapp” skulle ha tänkt om i år. Att de skulle ha lagt sina krämaravsikter åt sidan mot bakgrund av det väldigt allvarliga världsläget, alla de hundratusentals utblottade flyktingar som vill in i landet, alla fattiga människor som ber om pengar på gator och torg och klimatdiskussionerna som väntar i Paris och som måste få en lösning. Att de skulle utse en julklapp som speglar tiden tand. Men nej, det blev återigen en elektronisk pryl, en robotdammsugare.

Röda Korset - kopiaJag hade hoppats att HUI utsett en gåva till någon ideell organisation som Röda Korset, UNHCR eller Hoppets stjärna just denna gång. Inte bara stirrat sig blind på handelns eget intresse av kommers. Inte för att vara politiskt korrekt utan för att det finns sådana stora behov. En gåva till någon hjälporganisation tror jag nämligen kommer att bli årets julklapp, den gåva allt fler i år ger till sina nära och kära. Men det driver ju inget folk till butikerna så det gick väl bort av den orsaken.

Men en solcellslampa, ett doftljus som skapar cosy stämning i hemmet eller ett familjespel hade varit något. Eller varför inte en målarbok för vuxna där vi kan färglägga intrikata mönster i meditation och mindfullness. Det hade väl inte varit så tokigt, om det nu ska vara något supertrendigt.

Men det blev en robotdammsugare. Trist, tråkigt och i grunden förutsägbart.

 

En längre version av den här texten finns på Expressen Debatt, Årets julklapp – ett rejält bottennapp.

Comments on this entry are closed.