Ät mindre kött och chark och ät svenskt

av Louise Konsumentkoll den 13 juni 2014

n-fjaderbladsbogRött kött och charkprodukter ökar risken för tjocktarms- och ändtarmscancer. Det har slagits fast i många tunga internationella studier och nu senast i de nya Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 5. Tjock- och ändtarmscancer tillsammans är tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Därmed förstås inte sagt att alla som får dessa typer av cancer har ätit för mycket kött- och chark.

I dag kan man läsa i SvD att mycket charkprodukter kanske även ökar risken för hjärtsvikt.

Många länder rekommenderar sina befolkning att dra ner på sin kött- och charkkonsumtion. Dock ej Sverige – än. Just nu pågår ett arbete på Livsmedelsverket med att se över nuvarande kostråd mot bakgrund av NNR 5. Det skulle förvåna mig mycket om inte även Sverige får kostråd som varnar för för mycket kött och charkprodukter. Hög tid i så fall.

Och sedan är det ju inte heller så dåligt att slå två flugor i en smäll. Både hälsa och klimat skulle tjäna på minskad köttkonsumtion. Ät inte så ofta, minska kött och chark-portionerna och välj ett bättre kött för pengarna som blir över. Till exempel ekologiskt eller hagmarkskött eller Sigillmärkt och i alla fall alltid svenskt, så får vi arbetstillfällen och ett vackert landskap på köpet. Och djuren har för det mesta haft det bättre än i andra länder, och fått mindre antibiotika.

NNR 5 kostrådHär är de Nya Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 5, i sammanfattning

PS 17/6: I dag kom Livsmedelsverkets rekommendation om mindre kött- och charkkonsumtion.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: