≡ Menu

Ät norskt!

20140720_192841nytnorge_logoÄt norskt – eller rättare sagt ”Nyt Norge- använd Norge” uppmanar norska regeringen befolkningen i en stor kampanj. Det är Norges lantbruksdepartement som står bakom stiftelsen ”Nyt Norge” som ska få norrmän att välja norsk mat i butikerna.

Den danska jordbruksministern uppmanar danskarna att köpa dansk mat och butikerna att lyfta fram produkterna och debattvågorna går höga läser jag i ATL . Bättre och hälsosammare än utländsk mat menar ministern. Om detta råder det olika meningar. Regeringar i EU länderna får inte heller uppmana sin egen befolkning att prioritera inhemska jordbruksprodukter. Det går emot tanken med EUs inre marknad. Därav diskussionen.

Svenskt köttInte heller Sveriges regering får kampanja för att vi ska välja svenska råvaror,  EU land som vi är. Det är kött- och charkföretagen med branschorganisationen ”Svenskt kött” som står bakom loggan ”som möter oss i butikerna. Inte regeringen.

Apropå danska grisar läste jag en så himla välskriven krönika av Rikard Swartz i DN häromdagen som anknyter till detta. Läs den! Är avundsjuk på Rikards språk och formuleringsförmåga.

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 15 augusti 2014, 10:05

    Bra information och intressant krönika, härligt med ett rikt språkbruk!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: