Bacon till frukost varje dag ökar risken för cancer

av Louise Konsumentkoll den 26 oktober 2015

Bacon-backgroundI dag varnar WHO för att äta kött, framförallt charkprodukter. Äter man mycket charkprodukter ökar risken för cancer. Ingen ny kunskap i sig, men nytt att WHO går ut så starkt. De menar att 50 gram chark per dag, mindre än två (amerikanska?)skivor bacon, ökar risken för coloncancer med 18 procent. Köttindustrin sätter väl i halsen, inte minst de mycket starka ekonomiska intressena i USA förmodar jag. För att inte tala om LCHF- gänget som pläderar för att man ska äta bacon till frukost varje dag. Åtminstone gjorde de det för några år sedan. Månne har de ändrat sig.

WHO tillägger att risken för cancer inte är så stor, den beror på mängden kött och chark man stoppar i sig och hur ofta. Och vad man äter i övrigt tänker jag. Men risken finns. PSS 27/10: Här hittar du en utmärkt klargörande artikel från Cancer Research UK som jag fick tips om i dag.

Nitritet i charkprodukter är troligen en av flera faktorer som kan orsaka cancern menar WHO.

Jaha, då är det dags att vi återigen rullar upp ärmarna och arbetar för att sänka nitrithalten i svenska charkprodukter. Inte sant?

Enligt EUs regler får charkföretag högst tillsätta 150 mg nitrit per kilo chark. Danmark har sedan länge, på grund av kopplingen mellan nitrit och cancer, begärt undantag. Där får man blanda in max 60 – 100 mg beroende på produkt. För EU ekologisk chark är högsta tillåtna gräns 50 mg. KRAV tillåter ingen nitrit i skinkan.

När vi ringde runt till ett antal charkföretag för ett par år sedan och frågade hur mycket nitrit de stoppade i sina produkter låg halterna mellan 140 – 150 mg per 100 gram.

Kan Danmark sänka nitrithalten utan någon risk för  botulism eller annat elände, så kan Sverige. Möjligen måste temperaturen i kylkedjan ner några grader i Sverige om så ska ske, men det måste den ändå. Något vi också jobbar hårt för. Man får icke förtröttas!

Livsmedelsverket har undersökt vad sänkt nitrithalt skulle innebära i minskad hälsorisk och bedömer att den är försumbar.  Fast varför ha i mer tillsatser än man behöver, undrar jag.

PS: Det verkar som om WHOs sajt har brakat ihop på grund av allt medialt tryck i frågan. Därför länkar jag ovan till en artikel i Hufvudstabladet och en i BBC, så länge.

Här är en artikel till i The Guardian. Här är en i Foodwire. Här är Livsmedelsverkets kommentar med massor av länkar!

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Karin oktober 26, 2015 kl. 17:52

Hur stor är den risken i %? jämfört med säg, rökande, övervikt, stillasittande etc?
Lite väl alarmerande titelval, tycker jag, men är med i lchf-sekten också. Haha : )

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 26, 2015 kl. 18:16

Karin: Risken att få cancer av att äta bacon varje dag jämfört med att röka är nog försumbar. Jag funderade också över om min rubrik var lite väl ”alarmerande”, men tycker att i och med att jag skriver ”äta bacon varje dag” så är det faktiskt sant. Och jag skriver ju också att det beror på hur mycket bacon och hur ofta. Enligt WHO så ökar ju risken med 18 procent. Däremot avhåller jag mig från rubriker som att bacon är att likställa med tobak som jag ser är vanlig när jag googlar :-). Men tack för ett viktigt påpekandet!

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: