Bärkassarna ger miljarder till handeln

av Louise Konsumentkoll den 27 juni 2016

plastkassarFlera miljarder kronor kommer handeln att hysta in på att sälja bärkassar i plast om Naturvårdsverkets förslag går igenom. Verket föreslår att plastbärkassarna ska kosta fem kronor styck. Därmed ska vi konsumenter dra oss från att köpa kassar, försäljningen kommer att minska och EUs direktiv uppfyllas om att minska antalet plastkassar inom unionen. Bra så, men  plastkassarna är bara en liten del av all den plast cirkulerar i världen. Tänk bara på allt annat förpackningsmaterial, till exempel.

Ellen Mc Arthur Foundation i Storbritannien har gjort en stor gedigen rapport om plast och vad som behövs för att få in plasten i kretsloppet, ”Rethinking the future of plastic”. Mycket mer forskning behövs både om cirkulär plaståtervinning och mer resurssnåla och fossilfria plaster. Bland annat.

När nu handeln, som en skänk från ovan, troligen kommer att få in storkovan på bärkassarna-  inte minst de butiker, klädaffärer, apotek och alla andra som aldrig tidigare tagit betalt för sina bärkassar – är det hög tid att miljarderna används till något vettigt. Bland annat till forskning och utveckling för bättre plaståtervinning och bättre plastmaterial, t ex från skogsråvara. Något annat vore skamligt.

Tycker att även papperskassarna ska beläggas med avgift. De slukar också resurser i tillverkningen även om de inte skräpar ner lika mycket eller är gjorda av fossil plast. Vi måste ju använda färre påsar totalt när vi handlar, inte bara plastpåsar. Inte sant? Läs vår bärkasserapport!

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Rickard juli 18, 2016 kl. 23:23

Om plast kassar försvann ibutiken skulle jag och troligtvis många därtill bli tvungna att köpa kassar enkomt. Det är ett praktiskt system vi har att våran ICA/Coop/osv. kasse passar i sop hållaren. Sopor, plast återvinning och förvaring tar hand om alla mina kassar. Jag ser inte kassen som ett problem utan som en lösning. Det stora problemet är att folk inte tar hand om dom på ett vettigt sätt. Dom gör ingen nytta i naturen…

Svara

Louise Konsumentkoll juli 19, 2016 kl. 7:54

Rickard: Förstår vad du menar. Men det finns plastkassar på rulle som är betydligt tunnare än kassarna du köper i livsmedelsbutikerna som också passar bra till sopor. Det borde finnas, men jag har dock ännu inte sett några av återvunnen eller bioplast.Ska ge mig ut på spaning. Och ja, plastkassar är inte det största problemet när det gäller plast, det är mängden total plast. Att den hamnar på fel ställe, att den inte bryts ner, att den innehåller oönskade ämnen som man inte vill ha tillbaka i den återvunna plasten. Och att den är knepig att sortera och återvinna och cirkulera till nya bra plastprodukter eftersom plast består av mängder av olika sorters plaster som inte alltid blir bra när man mixar dem. Just när det gäller plastpåsar, så kallad folie, tar återvinningsindustrin gärna emot dem. Sådan mjukplast är lätt att återvinna och sälja vidare. Lösningen när det gäller bärkassar enligt oss är en ihopvikningsbar påse som man alltid kan ha med sig, gärna i återvunnen polyester. Sådana finns att köpa överallt i andra länder men svårare att hitta här. Läs gärna vår ”bärkasserapport” och tack för synpunkter! http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Pressrum/Rapporter/Vilken-barkasse-ar-minst-dalig-for-miljon/

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: