≡ Menu

Bästa bärkassen för miljön!

4R_text

Bästa bärkassen för miljön? Så här tänker vi!

Regel 1. Tacka nej till bärkassar som erbjuds. Den bästa bärkassen för miljön är den som aldrig har tillverkats.

Regel 2. Återanvänd. Oavsett material på bärkassen, återanvänd, återanvänd, återanvänd.

Prickig500x300

Hopvikbar kasse i polyester.

Regel 3. När kassen har tjänat ut, lämna till textil- eller plaståtervinningen, i andra hand lägg i soporna och skicka till förbränning.

KfS_kassen_500x300

Kasse i återvunnen polyester.

Regel 4. Ha alltid en hopvikbar kasse med dig, gärna av återvunnet, stark och tåligt material som till exempel återvunnen polyester, d v s
av PET-flaskor. Lätt att alltid ha med i fickan, väskan eller ryggsäcken och bara att plocka fram när du handlar i i livsmedels- eller klädbutiken, på apoteket, byggmarknaden eller varuhuset.

Visste du, att att du måste använda en kasse gjord av bomull cirka 150-400 gånger för att komma ner i till samma miljöpåverkan som en plastkasse tillverkad av sockerrör ger upphov till. Säkert finns det en och annan som använder sina bomullskassar så många gånger, men troligen inte det stora flertalet.

Själv hittade jag 10-12 bomullskassar i min gardeob som jag fått under årens lopp, hängandes mer eller mindre oanvända. Eländigt ur miljösynpunkt. Tillverkade till ingen nytta eftersom jag alltid använder min hopvikbara kasse. Den är bäst!

Du hittar mer fakta och funderingar i vår rapport ”Vilken bärkasse är minst dålig för miljön” som publiceras i dag.

 

Comments on this entry are closed.

  • Iréne Walton 26 januari 2016, 17:49

    Hej Louise!
    Jag köpte några kraftiga ’handlingskassar’ för ca 25 år sedan, när jag bodde i Amsterdam. De tål tunga varor. Och jag använder dem fortfarande när jag storhandlar. Av de plastpåsar som ändå på något sätt hamnat hos mig virkar jag mattor, väskor m.m.
    Jag tycker också att det är vansinnigt att människor t.o.m. betalar för att göra reklam för matvarubutikerna! Eller hur?
    Vänligen, Iréne.