≡ Menu

Ät inte så mycket chark

Ät mindre kött. Det är bra för både hälsan och miljön säger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande i dag. Och se till att det nötkött du äter kommer från svenska kor som får beta och hålla vårt landskap öppet och att grisar och kycklingar är svenska, vill jag tillägga. Prioriterar vi inte svenskt kött, mjölk och ägg har vi snart väldigt lite lantbruk kvar i Sverige och det vore synd.

NNR 5 kostrådMen charkprodukterna då’? Här talar Livsmedelsverket bara om köttet. Rapporten är i och för sig inriktat på miljökonsekvenser av djurproduktion, men jag tycker nog att charkprodukterna kommer lindrigt undan. De nya nordiska näringsrekommendationerna är väldigt tydliga på att vi ska hålla igen på  chark, korvar och skinkor m m och American Cancer Research Foundation säger totalt stopp för processat kött.

Tycker också att det är väldigt lite tal om charkprodukterna i Livsmedelsverkets näst senaste uttalande, till exempel.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 19 november 2013, 10:28

  På radions nyheter idag på morgonen var det mest osten som angreps. Undrar vad man ska äta på mackan om man vill äta macka….inte ost inte kött, blir det bara kaviar kvar och det är inte gott till grönsaker tycker husbonden. Stekt ägg kanske….

  • Humlan 19 november 2013, 12:54

   Ät ekologisk ost som inte är baserad på spannmålsodling, bättre för miljön och hälsan.

   Ni har väl sett Allan Savory, en TED-föreläsning på 20 min om
   gräs, idisslare, klimat och världens matförsörjning:
   http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html

   • Louise Konsumentkoll 19 november 2013, 14:21

    Humlan: Hade förmånen att lyssna på Alan Savory i förra veckan. Mycket intressant.

  • Louise Konsumentkoll 19 november 2013, 14:24

   Affi: Har inte hört radioinslaget, men förstår verkligen dilemmat. Men det är inget som säger att man inte kan äta lite ost och lite chark. Man behöver inte göra som jag, skära stora breda skivor av god ost och lägga på knäckebröd, nästan varje kväll…

  • Magnus 19 november 2013, 22:38

   Jordnötssmör. Mosad avokado.

 • Felix 19 november 2013, 12:07

  Tartex

 • Gunnela 22 november 2013, 11:52

  Tack Louise för att du påpekar att om vi väljer bort svenskt griskött och kyckling så blir det svårt att leva upp till svenska miljökvalitetsmål – ett öppet landskap och generationsmålet. Vi ska minska vår köttkonsumtion, men det är viktigt vilket kött man väljer. Mindre men bättre. Men det är ju också en prisfråga. De organisationer som bara accepterar betande djur ger dåligt samvete för de som ändå vill äta en svenska kyckling någon gång i bland, Som ändå är bra för klimat och hälsa!

  • Helena I 22 november 2013, 16:39

   Jättebra skrivet! Jag vill att vi värnar om vårt lantbruk, inte köper kött mm från andra länder där kraven inte ser likadana ut som här. Man kan blanda och ge mellan olika matvaruslag, det är bäst!