≡ Menu

Behöver vi ta vitamintillskott?

Jag läser gårdagens Metro och stöter på en jätteannons från hälsokostkedjan Life. Den säger att maten har tappat mängder av vitaminer och mineraler på sjuttio år. Underförstått behöver vi kosttillskott som vi kan köpa på hälsokedjan Life. Läs annonsen här, det rekommenderar jag.

Några funderingar:

 • På sin hemsida hänvisar Life till två amerikanska studier.  Är det samma näringsinnehåll i  livsmedel som odlas i Sverige som i USA?
 • Mjölken, köttet och och osten har tappat 28 – 31 procent av sin näring under de senaste 70 åren. Hoppsan. Vilken sorts näring har de tappat?
 • ”Ju mindre näring vi får i oss desto mer proppar vi i oss av dålig mat”. Studier?
 • ”Därmed riskerar du att hamna i en ond cirkel av farliga tillsatser, socker, transfetter och tomma kalorier”. Jaså? Källa?
 • Vilka tillsatser är farliga? Ge gärna exempel. Och i vilka livsmedel  finns alla transfetter?
 • ”Det enda sättet att komma ur den onda spiralen är att ta ansvar för din egen hälsa” skriver Life i annonsen. Och fortsätter ”Antingen äter du så mycket närodlad, ekologisk mat du bara orkar. Eller också så kompletterar du maten med naturliga kosttillskott”. OK Life, men om man äter för mycket närodlat och ekologiskt så att man blir tjock och fet? Hälsosamt?
 • Och om jag nu äter den näringsfattiga maten, är det OK, bara jag också äter naturliga kosttillskott?
 • Hur ska jag som bor i Sollentuna få tag i närodlat och ekologiskt som inte har transporterats så långt eller lagrats? Kan ni rekommendera någon livsmedelsbutik? Coop har ju ett stort ekologiskt sortiment, men grönsakerna har lagrats och transporterats långt. Jag kanske ska gå direkt till en Lifebutik och shoppa loss?
 • Förresten, eko och närodlad mat. Är det bombsäkert att den verkligen är mer näringsrik? Och närodlat, hur många kilometers avstånd till odlaren räknar ni som närodlat? Tacksam för studier som belägger tesen.
 • Frukt och grönt innehåller ju massor av andra bioaktiva ämnen än vitaminer och mineraler. Finns de också i kosttillskotten?
 • Vad räknas som naturliga kosttillskott? Om man äter vanliga vitaminer och mineraler på burk, slänger man då pengarna i sjön?

Det finns mer i annonsen som jag blir fundersam över, men jag nöjer mig med detta och skickar frågorna till Life och branschorganisationen Svensk Egenvård. Och så hoppas jag på svar.

Jag har nämligen för mig att frågan om att maten har sämre näring i dag än förr i Sverige har stötts och blötts . Svårigheterna att komma fram till fakta är att det inte finns några riktigt bra studier att jämföra med. Men vet Life allt detta så är det bara att gratulera. Och har de en så stor annons- och fler kommer säkert att följa- så måste de ju vara tvärsäkra. Eller hur?

En fundering till: Visst äter vi väl mer frukt och grönsaker i dag än för sjuttio år sedan? Om Lifes teser skulle stämma, då får vi ju troligen i oss mer vitaminer och mineraler + andra nyttigheter i dag än då – eller?

Comments on this entry are closed.

 • Affi 09 mars 2010, 16:59

  Ja det var en stor satsning ifrån Life. Jag vet att med den mängden frukt och grönt jag äter finns ingen anledning att fylla på med några andra vitaminer allt enligt min diabetessköterska.

 • Gustaf Andersson 10 mars 2010, 18:24

  Hej igen Louise!

  Du är som vanligt rätt på!
  Din fundering ang. hur mycket mer frukt o grönt vi idag äter jämfört med 1940 är intressant. Jag har läst någonstans att svensken åt allra nyttigast under krigsåren, när allt var ransonerat!Beträffande frukt o grönt så tog man väl vara på varenda äpple, och min barndoms källare var fylld till brädden av potatis,morötter, kål,rödbetor,lök och äpplen samt mängder med konserverade päron, plommon m.m Dock åt vi inte några tomater eller gurka, men jag tror att dessa inte ger några mängder av vitaminer. Tyvär är källaren numera mest fylld med vin, klimatet är lika bra för vinförvaring som för potatis!

  • Louise Konsumentkoll 10 mars 2010, 20:59

   Gustaf: Du har nog rätt, men nu äter vi en större variation. Det är jag säker på. Och många menar att det just är variationen som gör susen. Då blandas många olika nyttigheter. Åt man broccoli 1940? Haricouverts? Apelsin och banan i mängder som vi gör i dag? Ananas och mango åt vi inte. Vi får luska vidare…

 • Gustaf Andersson 10 mars 2010, 22:26

  Louise!
  Det måste väl finnas någon slags dokumentation om vad vi åt för 60 år sedan. Jag har sett att man lägger stora resurser på att ta reda på vad vi åt på sten, järn, brons, och vikingatiden. Bananerna kom väl redan på 30-talet, det är väl Wallenius Rederi AB:s grundplåt. Har..couverts, även kallat gröna bönor, och dess vita ännu läckrare cousin´s fanns det gott om i konservburkarna i källaren. Min mor var visserligen trädgårdsmästardotter. men ändå. Som sagt vi forskar vidare. ( kanske om omega-3 oljor nästa gång ? )

 • Louise Konsumentkoll 16 mars 2010, 20:23

  Här kommer svar på blogginlägget om Lifes annons från Jan Wiberg, Life Europe

  Hej Louise,

  Jag har sett frågorna som du ställer på din hemsida med anledning av vår senaste reklamkampanj. Syfett med vår kampanj är att ta upp en fråga som ingen har fokuserat på innan.

  Mycket tyder på att det i dag är svårt att få i sig tillräckligt med näring via maten utan att samtidigt få i sig för mycket kalorier. Vi på Life anser att ett hälsosamt liv kräver en bra balans mellan kost motion och vila. Genom att göra medvetna val kan vi äta hälsosamt och näringsriktigt även idag. Men, faktum kvarstår att många av oss varken har den tid eller energi som krävs för att nå dit. Att tillgodogöra sig näringen via kosttillskott är betydligt enklare och innebär att även vi som är stressade nutidsmänniskor kan leva hälsosammare och längre liv.

  I Lifes nya reklamkampanj fokuserar man på frågan, var tog näringen i maten vägen? Det finns en rad forskning som visar att frukt och grönsaker har förlorat vitaminer och mineraler. Den vetskapen i kombination med våra matvanor som allt mer består av halvfabrikat tycker vi är en viktig väckarklocka. Får vi i oss tillräckligt med näring och tar vi hand om oss själva? David Thomas studie som vi hänvisar till visar bland annat att järnhalten i apelsiner har sjunkit med 70 procent på 51 år.

  En förklaring är att varorna i våra frukt- och grönsaksdiskar inte har fått mogna på trädet/plantan utan har mognat under transporten till butiken för att ha en jämn och fin färg och vara fasta när de når mataffären. Andra faktorer som kan påverka näringsinnehållet är odlingssätt, vattentillförsel, lagringssätt och miljöförstöring. Detta framkommer bland annat i en rapport från Livsmedelsverket 2008 med rubriken, är dagens mat näringsfattig?

  Här finner du en fullständig förteckning av de källor som kampanjen bygger på:

  http://www.lifebutiken.se/life/pages/kampanj/kallhanvisning/

  Hur vet ni att näringen i maten har minskat?

  Det finns många studier som pekar på att näringen i maten har minskat. En viktig orsak är att frukt och grönsaker transporteras långt och skördas innan de mogna. Frukt och grönsaker som mognar under transporten innehåller mindre vitaminer det framkommer bland annat i rapportern, ”är dagens mat näringsfattig?” som Livsmedelsverket gav ut 2008.

  Vilken typ av näring är det egentligen som maten har förlorat?

  I vår pågående reklamkampanj tar vi upp tre konkreta exempel det handlar om apelsin, lax och jordgubbar.

  Mineralogen David Thomas har utfört en studie där näringsinnehållet i flera olika livsmedel har jämförts över tid. Resultaten visar att järnhalten i apelsiner har mer än halverats sedan 1940. Den minskade järnhalten omfattar även spenat, majs, morötter och potatis

  Samma studie visar att jordgubben innehåller 54 procent mindre kalcium, 43 procent mindre järn, 46 procent mindre koppar och 14 procent mindre magnesium.

  Enligt Livar Froyland professor och forskningschef vid norska institutet för närings och fiskefrågor i Bergen har laxens omega 3-halt sjunkit med ungefär 50 procent de senaste tio åren. Det beror på att man matar den odlade fisken med soja eller andra vegetabiliska oljor istället för fiskfoder.

  Jag hoppas att det här svaret är till hjälp!

  • Louise Konsumentkoll 16 mars 2010, 21:06

   Nu har jag läst Livsmedelsverkets rapport ”Är dagens mat näringsfattig” som du Jan Wiberg hänvisar till. Det är för mig obegripligt hur ni på Lifekedjan kan dra sådana slutsatser som ni gör i den annonskampanj som går över hela Stockholm just nu. Men jag ringer dig i morgon, onsdag. Jag hoppas att vårt samtal kan ge någon rätsida på det här. Jag tycker att annonsen är gravt vilseledande. Jag har inte hunnit granska de andra två annonserna, om lax och jordgubbar, än.

 • Lotta Brinck 16 mars 2010, 21:13

  Hallå där
  När det gäller laxen vill jag tillägga att den vilda laxen är och var magrare och därmed är halten långkedjiga Omega 3 fettsyror lägre.
  Och även om fodret innehåller mindre Omega 3 och därmed påverkar halten Omega 3 i laxen innehåller den norska odlade laxen mer äm t.ex. vild Östersjölax enligt uppgift från SLU och Jana Pickova.

  • Louise Konsumentkoll 16 mars 2010, 21:31

   Tack Lotta. Hade också för mig att det låg till på det sättet med laxen. Funderar över Lifes påstående om att järnhalten i apelsin har minskat. Om det nu skulle vara så. Du som kan… hur mycket av vårt järnintag kommer från apelsiner? Sökte just i Livsmedelsverkets databas. En apelsin om 100 gram innehåller 0,20 mg järn. Inte mycket att basera en annonskampanj på tycker jag. Vad tycker du?

 • Lotta Brinck 16 mars 2010, 21:16

  För övrigt är det som alltid vasinne att tro att piller kan ersätta mat. se http://lottabrinck.wordpress.com/2010/03/16/kosttillskott-ingen-losning/

 • Lotta bbrinck 17 mars 2010, 9:25

  Nej
  Verkligen inte. En kvinna i fertil ålder ska ha 15-18 mg om dagen…Fast de flesta kommer långt i från upp till de nivåerna.
  Apelsinens viktigaste funktion för järnupptaget är att dess innehåll av Vitamin-C underlättar upptaget från andra järnkällor.
  Fast jag tycker att ”Life” delvis rätt i att moderna jordar är utarmade men de drar fel slutsatser.
  Vet ej om du har kvar gamla Råd&Rön eller om du kan gå in på deras webb men i nummer 6/2008 skrev jag just om förändringar i näringsvärde men att vi trots detta äter nyttigare.
  Får jag säga det själv är det en mycket bra och klargörande artikel…

  • Louise Konsumentkoll 17 mars 2010, 10:13

   Lotta: Ja, järnbrist är ett reellt problem för många kvinnor, men det beror knappast på att järninnehållet i apelsiner har minskat, om det nu har gjort det.
   Säkert finns det jordar som är utarmade i Sverige jämfört med tidigare, men jag kan också tänka mig att det finns jordar med långt bättre status nu än förr.

 • Anders 17 mars 2010, 12:18

  Trenden finns ju där, maten minskar i näring, innehållet på viktiga mineraler och vitaminer går ner. Allt finns det massor med forskning och bevis på världen över. Om nu järn har gått ner i apelsinerna, tror ni C-vitamin innehållet har ökat då? Mest troligt att det också har minskat, kanske inte like mycket som Järn men säkert en betydande del. Tomat plantorna som tomaterna i butiken har vuxit på, har de växt utomhus i jord eller på annat material? De äpplena du köper i butiken idag, när var de plockade från sina träd? Louise, kan du berätta det för mig?

  • Louise Konsumentkoll 17 mars 2010, 16:39

   Anders: Visst är det så att ju längre frukt och grönsaker lagras efter skörd, desto mer tappar de i näring. Så är det nu, så var det förr. Det finns studier som visar att olika frukter och grönsaker har mindre näring i dag jämfört med tidigare studier, och så kan det säkert vara. Men det finns så mycket osäkerheter i materialet så jag tycker att Lifebutikerna drar alldeles för stora växlar på det i sina annonser. Sorter, växtbetingelser, jordmån, väder och vind etc kan ge större skillnader i vitaminin- och mineralinnehåll än om man jämför med hur det var med näringen tidigare och hur det är i dag. En annan osäkerhet är att man inte vet om samma analysmetoder användes för sjuttio år sedan som när man testar i dag.
   Jan Wiberg på Lifebutikerna säger att de med sina annonser vill skapa debatt. Jag tror primärt att Life vill få människor att ”inse” att de lider av näringsbrist och därför ska köpa Lifes naturliga kosttillskott. Vad nu ”naturliga” kosttillskott är för något.
   Till dina frågor: Jag vet inte om C-vitaminhalten har gått ner i apelsiner. Jag vet bara att upptaget av järn förbättras om man samtidigt får i sig C-vitamin.
   Jag vet inte om det är mer eller mindre näring i tomater som har vuxit utomhus respektive inomhus. Det beror nog på.
   Äpplena jag köper i butiken i dag, i mars, har troligen lagrats länge. Skillnaden mot förr är väl att stadsbefolkning äter fler äpplen i dag än då, och dessutom året runt. Om jag får spekulera.

 • Ingrid Atteryd 17 mars 2010, 16:26

  Hej Louise,
  vad bra med ögon som granskar och ifrågasätter trovärdigheten i olika budskap till konsumenter.
  Svensk Egenvård vill dock förtydliga att vi inte företräder hälsofackhandeln Life eller någon annan butikskedja utan är en branschförening för leverantörer av naturläkemedel, kosttillskott och hudvård.

  vänliga hälsningar

  Ingrid Atteryd
  vd Svensk Egenvård

 • Anders 18 mars 2010, 7:17

  Det finns stor chans att de äpplen du köper i butiken idag, har blivit plockade för en 3-4 år sedan! Men fina är de. Naturlig kosttillskott är framtagen av naturliga råvaror och inte kemiskt framställt som det mesta är på apoteket och mediciner. Kosttillskott är bra för kroppen, speciellt idag när vi i stort äter sämre och maten är sämre.

 • Lena 18 mars 2010, 15:41

  Vi har duktiga svenska kvinnor och män som forskar och undersöker sanningshalten i studier om näringsinnehåll. Peter Wilhelmsson är en sådan och Sanna Edin. Jag litar på dom, och det dom säger plus lite sunt förnuft.
  Det funkar rätt länge med ”vanlig mat” och inga vitaminpiller, men till slut så tär man på kroppens självläkningsförmåga och då börjar bristerna märkas fysiskt på kroppen. Många överviktiga är undernärda, många på långvården är undernärda. Så…. ja, jag tar ett bra vitamintillskott på morgonen och ett bra mineraltillskott på kvällen. Kastar i mig lite extra omega-3 mellan laxmåltiderna.
  Vi ger blommor, hundar, kossor, hästar och andra och husdjur extra vitaminer så varför inte oss själva.

  • Louise Konsumentkoll 18 mars 2010, 16:36

   Själv äter jag kalcium och D-vitamin. Är på gränsen till benskör. Och i övrigt massa frukt, grönsaker och bär. Mest frysta.

 • Leif 23 november 2011, 16:06

  Jag undrar ifall ni har tappat förmågan att tänka själva? Det är väl klart att om EU vill försöka förbjuda att vitaminer säljs till EU medborgarna så måste det vara så att det faktist fungerar. Astra Zeneca har 66000 anställda 51% jobbar inom EU, de har totalt kontroll på sin forskning och vad som ska publiceras av den. Om människor kan hålla sig friska utan mediciner då blir det inte så bra vinster för läkemedelsföretagen.