≡ Menu

Besviken på H&M

Läser i Expressen att H&M tvärt emot sin utsago klipper sönder och slänger reklamerade kläder i stället för att skänka bort dem till folk som behöver. Jag blir besviken. Jag har följt H&Ms arbete med socialt ansvar och miljö. Säkert kan H&M göra massor mer och bättre på området. Men, trots allt, HM har till skillnad från många andra klädföretag tagit i frågan om företagets påverkan på människor och miljö och arbetar systematiskt för förbättringar. Och så nu detta.

Det är lika korkat att slänga kläder som att slänga mat.

Detta och annat kommer vi att diskutera vid vårt medlemsmöte måndagen den 4 april på Folkets Hus här i Stockholm. Rubriken är ”Påklädd eller avklädd – ett möte om våra kläder”. Boka in eftermiddagen! Mer information kommer.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 21 december 2010, 15:22

  Jag läste också om det och förhoppningsvis slutar de ta sönder kläderna och börjar skänka bort dem istället. De har svårt att försvara varför de tar sönder och slänger osålda kläder.

 • Textilare 30 december 2010, 23:07

  Hej,

  Kanske är det så, ett det finns fler faktorer som man inte tänker på först. Reklamerade varor kan vara:
  Trasiga
  Återkallade pga. risk för användaren.
  Smittorisk / Allergi risk
  osv.

  Om H&M skulle ge bort reklamerade kläder skulle de som ansvarsfullt företag skapa rutiner som inte är helt enkla. Ungefär som att man inte få skänka överbliven mat. Att hantera reklamationer är inte hygieniskt i många lägen, det är naivt att tro att det är rena plagg kunder reklamerar. ( dock har jag ej jobbat eller jobbar för HM så jag vet inget om deras kunder).

  Men jag har just kikat in på deras hemsida och de har faktiskt ändrat sina rutiner. Imponerande!!!!!

  Jag tycker att man skall ha respekt för H&M och deras ansvars arbete, och visst ska man syna dem i sömmarna med det finns fler man borde syna. Kanske borde man fråga Gina Tricot, Dressman, Stadium, mfl om deras ansvarsarbete?

  Hur gör COOP själva med kläderna som de får i reklamationer?

  • Louise Konsumentkoll 01 januari 2011, 12:27

   Textilare: Kloka ord. Men det är just för att jag har respekt för H&Ms arbete som jag blev besviken att de inte styrt upp arbetet med att ge bort reklamerade kläder bättre. Coop ger bort kläder, men säkert finns det reklamerade kläder som av hygienska skäl etc bränns hos Coop också. Och jag håller helt med dig om att det är ofta de företag som ligger i framkant när det gäller miljö och socialt ansvar som får det mesta skället när det råkar brista någonstans. Det är fel.
   Gott Nytt År!