≡ Menu

Billig solskyddskräm- äntligen!

Har noterat och funderat över priset på solskyddskräm. Varför den är så himla dyr. Oavsett var i världen man befinner sig är så kostar solskyddskräm minimum sådär 100 – 150 kronor för 200 ml. Dvs 500 och upptill flera tusen kronor litern för en helt basic kräm. Förutom Tropical, den är lite billigare. Det var den som jag och alla mina kompisar brände upp oss med på sjuttiotalet, då talet om malignt melanom inte ännu fått fart. Luktade kokos. Säkert har den förbättrats avsevärt sedan dess.

Men, hör och häpna. Äntligen har det dykt upp en billig kräm som är helt okej och minst lika bra som dyrare varumärken enligt senaste numret av Råd och Rön.  Det är Lidl som har utvecklat en egen kräm under eget varumärke. 45 kronor för 250 ml kostar ”Cien”.  En klar prispressare. Heja!

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 26 maj 2013, 17:58

  Jag hittade Änglamarks lotion med faktor 30 i min lokala Konsum. Svanmärkt och den kostade 50 kr!

  • Louise Konsumentkoll 27 maj 2013, 5:33

   Pernilla: Hoppsan! Har jag gjort en dålig spaning? Ska kolla!

   • Louise Konsumentkoll 27 maj 2013, 15:49

    Pernilla: kollade i morse i min Coopbutik. De hade ännu inte fått in några solskyddskrämer…kollar vidare i veckan.

   • Pernilla 27 maj 2013, 20:49

    Samma lotion fast med bara faktor 6 finns på cooponline, ser jag. Kanske var det fel i kassan i min butik? Men det stod samma pris på skyltarna. Skall kolla på Coop Forum senare i veckan.

 • Lagerstedt 27 maj 2013, 9:45

  Det är förmodligen så att priset står i relation till vad produkten faktiskt innehåller. Vad får man för pengarna?

 • Kristina 27 maj 2013, 11:10

  Det höga priset på solskyddsprodukter beror till stor del på det höga råvarupriset för solfilter. Solfilterna är mycket dyrare än vanliga oljor och en solskyddsprodukt med faktor 15 innehåller typiskt 10 – 15% solfilter. Det utgör 50 – 75% av den totala fettfasen i produkten, och därför spelar priset på solfiltrena väldigt stor roll för totalpriset på produkten. Det betyder också att solskyddsprodukter med högre faktor är dyrare än de med lägre faktor.

  För den som formulerar solskyddsprodukten är det också en stor utmaning att göra en skön och lätt lotion som inte upplevs som kladdig, eftersom nästan hela fettfasen utgörs av solfilter som i sig har en ganska oljig och kladdig känsla. Det är också därför sollotioner med högre faktor ofta känns kladdigare än sollotioner med lägre faktor.

  En annan orsak till att sollotioner är ganska dyra är att utvecklingskostnaden för dem är högre än för vanliga lotioner då man måste göra ganska dyra tester på dem för att säkerställa att SPF faktorn är vad man lovar.

  Så summa summarum är en sollotion ganska lång från en ”basic kräm” och kräver en hel del av den som ska formulera den!

  • Louise Konsumentkoll 27 maj 2013, 20:36

   Kristina: Ok, tack för informationen. Det här är verkligen inte min specialitet, men varför är solfiltret så dyrt? Patent? Stora utvecklingskostnader kan jag förstå, men när man väl har forskat fram vad solfiltret ska innehålla kan det väl inte vara så dyrt att få ihop kemikalierna? Och räknat på producerad och försåld liter solskyddskräm world wide borde väl inte testerna vara så dyra? Råd och Rön som antagligen har en begränsad plånbok har ju i alla fall haft råd att testa 9 olika varumärken.Möjligen har man gjort det i samarbete med flera andra länders konsumentmagasin och delat på kostnaderna, men ändå.
   Jag lägger faktiskt ingen värdering i det, men tillverkarna tar väl ut vad de kan av marknaden. Det som har slagit mig är dock att vare sig man är i Indien, Vietnam eller på Cypern så nog ligger krämerna, åtminstone av de välkända varumärkena, runt minst 100 kronor och uppåt per flaska.

 • Affi 28 maj 2013, 8:38

  Jaja, klabbigt är det oavsett pris. Jag rekommenderar lite tunna kläder istället, det finns riktigt snygga kläder som är hyfsat ekologiska. Om vi ska skydda oss och miljön är det kanske inte så smart att häva på sig kemikalier, men jag har ingen aning utan handlar bara på instinkt och intuition…

 • inger 05 juli 2013, 16:09

  Hej Louise, något annat som jag har haft koll på och det är plastförpackade kött, fisk mm.
  Köpte på Flygfyren en ekoköttsförp 575 g ( 179 kr/k, ) helt okej. När jag kommer hem kontrollväger jag och hela förp väger 575 g, endast förp: 40 g, endast köttet 534 g. Helt otroligt att en plastförp
  kan kosta 179kr/k.

  Jag vägde lax som jag köpte 3 förp och fann att jag har betalat för ca300 g extra.
  Flygfyren påstår att maskinen väger och tar bort en viss vikt för förp. ” Ingen har klagat förut ”.

  Jag undrar, ska vi betala för sånt som inte skall ätas el?

  Häls Inger:=(