Billigare griskött med GMO -foder

av Louise Konsumentkoll den 22 oktober 2010

I dag skriver Svenska Dagbladet att alla de stora livsmedelskedjorna arbetar för att säkra upp att  fläskköttet de erbjuder inte kommer från grisar som har fått soja som är genmodifierad. Intressant.

Här är en länk till mina tidigare inlägg om genteknik och livsmedel, om Citygross kampanj, om uttrycket ”medvetet val”-  som jag är kritisk till- tycker det ska heta ”informerat val” i stället, samt om GMO och livsmedel i allmänhet.    http://louisekonsumentkoll.se/?s=GMO

Jag begriper fortfarande inte varför svenska grisbönder gick ifrån sin tidigare hållning  att inte ge grisarna GMO-soja.  Det vore väl en bra konkurrensfördel gentemot allt importerat griskött.

Jag är fullt medveten om att grisbranschen är enormt pressad lönsamhetsmässigt. Så jag ska ta reda på hur mycket högre foderkostnaderna blir för GMO-fri soja per gris och per kilo griskött.

Handlar det om mycket pengar borde väl köttet från grisar som fått som fått GMO-soja vara billigare i butik?  Eller?

Återkommer i frågan!

PS För tydligheten skull: Köttet av grisar som har fått GMO-soja påverkas inte på något sätt av detta  enligt all tillgänglig forskning. Rubriken och några formuleringar i SvDs artikel är något otydliga på den punkten.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: