Bojkotta färgade räkor

av Louise Konsumentkoll den 08 september 2009

Färska räkorKapitel 4, färgade räkor

I dag skriver vi till Svenska Fiskhandelsförbundet och Svensk Dagligvaruhandel och uppmanar dem att aldrig köpa in räkor färgade med azofärgämnen. Bojkotta dem helt enkelt. Det verkar vara det enda som hjälper mot oskicket att vissa räkfiskare sätter till azofärgämnen för att få räkorna rödare. Jag begriper inte hur dessa fiskare tänker. De förstör ju ryktet för hela branschen. Och hur tänker fiskhandlarna som säljer dessa räkor? Begriper inte det heller.

I dag skriver Svenska Dagbladet i ämnet.

{ 9 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Carl september 9, 2009 kl. 11:16

Hej Louise!
Visst är det fullständigt onödigt att färga räkorna. Speciellt om det sker med de fullständigt onödiga azo-färgerna, som mest verkar vara till för läsk- och godisindustrin.

Det är obegripligt att dessa färgämnen fortfarande är tillåtna, men konsumenternas röst i EU verkar vara svag! Inte minst under det svenska ordförandeskapet!
/Carl

Svara

Gustaf Andersson september 10, 2009 kl. 18:25

Hej igen Louise!
Jag undrar hur det är med kräftor.
Jag får nämligen hudutslag,nässelfeber efter att jag ätit köpta kräftor. Jag har förmånen att bli bjuden på kräftor hos vänner i Bergslagen, som har egna kräftvatten och efter dessa har jag inte samma reaktion!
Jag vet att detta forum inte är ”Fråga Doktorn” men ibland tycker jag köpta kräftor är väldigt mörkröda.
Mvh Gustaf.

Svara

Gustaf Andersson september 10, 2009 kl. 18:29

Glömde en sak!
Min fundering bygger på att jag läste på Livsmedelsverkets hemsida att Azo-färgämnen kan ge just hudutslag om man är känslig.
ds.

Svara

Birgitta september 14, 2009 kl. 13:43

Det låter ju inte klokt att räkorna färgas med azofärgämnen. Vilka fiskare gör det? Finns azofärgade räkor COOPs butiker? Skulle gärna vilja veta detta

Svara

Louise Konsumentkoll september 15, 2009 kl. 7:11

Hej Birgitta,
Det finns flera svenska fiskebåtar som färgar räkor enligt uppgift, samt norska och danska räkfiskare. Jag tycker också att det är uppseendeväckande. Men i Coops räkor hittar du det inte, Coop har ett generellt förbud mot alla azofärämnen utom i röd stenbitsrom.

Svara

Marianne oktober 23, 2009 kl. 20:33

Hej!
Har ätit mycket röda räkor ikväll, efter att ha gått och längtat efter räkor ett tag bestämde vi oss för att ta det och mysa på fredagskvällen.
Dom smakade dåligt! jag köper i en fiksbil som brukar ha bra men jag har varit ute för den här bismaken förrut men trott att det är den leveransen.
Ikväll gick jag ut på nätet för att söka varför räkor är så röda.
Gud jag blev chockad! Jag fick ju svar på varför de andra gångerna det inte smakat bra, då har dom oxå varit röda. Dessutom har jag fått någon konstig reaktion på mina läpparna som ingen har vetat vad det beror på. Läpparna har varit röda svullna och nu förstår jag. Kan inte livsmedselsverket stoppa detta! det är ju helt tokigt!
Jag kommer aldrig mer köpa röda räkor mer!
Hälsningar
Marianne

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 24, 2009 kl. 8:35

Hej Marianne,
Som du kanske vet har vi skrivit till fiskbranschen och dagligvaruhandeln och uppmanat dem att aldrig köpa in färgade räkor, så vi får ett slut på eländet.
Vi har framfört till livsmedelskontrollen att det vore bra med ett tillslag för att se hur mycket färgade räkor som säljs på auktionerna. Så vi jobbar på med frågan.
Yrkesfiskarna, branschorganisationen för fiskare, är själva djupt kritiska till färgade räkor och i livsmedelsverkets riktlinjerna står att räkor inte får färgas, klart och tydligt.

Svara

Yvonne Svensson januari 16, 2012 kl. 23:52

Fann din sida av en slump ikväll och det är jag glad för. Finns nu på mina favoriter för här kan man läsa och lära massor ser jag.
Är mycket intresserad av vad mat innehåller. Försöker undvika e-nummer och tillsatser så mycket som möjligt. Inte visste jag att man färgar räkor, fy så onödigt !
Googlade på azo- färger efter att ha sett ett tv-program i gårkväll om hur man färgar kläderna i bl.a Indien. Om jag minns rätt var det svarta och röda kläder man skulle passa sej för.
Nu ska jag hålla koll på räkorna hädanefter så man köper ofärgade.

Svara

Louise Konsumentkoll januari 17, 2012 kl. 6:16

Yvonne: Så kul att du gillar bloggen! Vi håller just på att göra en liten faktasammanställning över tillsatser. Jag meddelar på bloggen när den är klar!

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: