≡ Menu

Bok- och receptklubbar gör mig löjlig

Erbjudandet om att gå med i en bokklubb dimper ner i brevlådan. Kuvertet är knöligt av den numera obligatoriska ”presenten”. Kan inte låta bli att öppna trots att jag lovat mig själv att aldrig någonsin mer gå med i en bokklubb. För att se vad som ligger i. Tar fram två tingestar, varav den ena redan med spricka i plasten. Begriper först inte vad det är. Men det är två kylskåpsmagneter av pissdålig kvalitet.

Här har någon i Sverige ägnat energi åt att beställa, säkert från Kina, något fullständigt onödigt som kommer att antingen hamna i sophinken direkt eller också klamra sig fast på kylskåpet någon månad tills de går sönder helt och hållet. Ge mig en blyertspenna eller något annat användbart om ni absolut måste skicka med något! För jag förstår att det är effektiv marknadsföring. Jag går ju på det.

Av pur nyfikenhet öppnar jag också kuvertet från ”Hembakat”. Där uppmanas jag att

 • ”Öppna pajen och se vad du får”
 • ”Fästa permiemärkena på ditt svarskort”
 • ”Lägg svarskortet i svarskuvertet och skicka in redan i dag”

Känner mig löjlig när jag öppnar pajen. Måste det verkligen gå till så här? År efter år?

Slänger pajen i papperskorgen.


Comments on this entry are closed.

 • Affi 19 januari 2010, 20:11

  Heja, prata om onödiga saker om man nu ska få en nyttig sak som penna bör den vara vässad, jag har en hel hög ovässade men ingen pennvässare. Hmmmmm

  • Louise Konsumentkoll 20 januari 2010, 10:14

   Affie: Jag hade också en hel hög med ovässade blyertspennor tills jag köpte en pennvässare. Ett hett tips alltså!

 • Pernilla 19 januari 2010, 21:26

  Vi konsumenter är ju lättlurade och reklammakarna vet det. Annars skulle vi aldrig få alla dessa meningslösa premier för att vi tecknar en trenummersprenumeration på någon tidning (som sedan övergår i ”en bekväm tillsvidareprenumeration” som ingen orkar avbeställa förrän efter ett tag). Och alla dessa skraplotter och små hoprullade papperslotter där man får se om man vann det stora erbjudandet eller det lilla…

  Sen gillar jag inte tilltalet i reklamutskicken. Det kan vara ”handskrivet” och personligt, alltid är man deras bästa kund (även om man inte handlat där på flera år), du är speciell och grattis på födelsedagen. Sånt trams. Ellos skickar alltid sån reklam, jag har slutat öppna den. H&M däremot presenterar sina erbjudanden i reklamutskicken på ett mycket mer tilltalande vis, där tramsas inte.

  • Louise Konsumentkoll 20 januari 2010, 10:19

   Pernilla: Just så är det – vi orkar inte avbeställa förrän efter ett tag. För några år sedan hamnade jag i en vidrig karusell med något välgörenhetslotteri där jag avbeställde lotterna men på något sätt hamnade fel så att de ändå skickades nya. Och så glömde jag att ringa till dem och säga till, och till slut hamnade jag hos Interum Justitia för något för mig obegripligt krav.Så därför- aldrig mer tackar jag ja till slikt.
   Men trots dett kan jag inte låta bli att öppna de förbannade kuverten, med mängder av olika lappar, småkuvert, klistermärken och konstigheter som man ska öppna för att finna överraskningar etc. Helt sjukt.

 • Gustaf Andersson 20 januari 2010, 19:46

  Louise!
  Det är nästan magiskt hur Du kan träffa så rätt med din blogg. Såg just de ur usla kylsåpsmagneterna på golvet nedanför kylen! De funkar ju inte ens, till och med vår labrador Våfflan ratar dem, hon som älskar allt som ligger på golvet, antingen att leka med eller äta!
  Mvh Gustaf.
  ps. Det blir nog lite råg iallafall.

  • Louise Konsumentkoll 20 januari 2010, 20:04

   Gustaf: Vi kanske skulle starta en facebookgrupp där vi listar alla idiotiska ”saker på köpet” vi får med olika erbjudanden, tidningar eller frukostflingor.I dag kan man nästan inte köpa vare sig damtidningar eller barntidningar utan att det ligger med något värdelöst.
   Det skulle nog kunna bli en höginstressant lista med symboler för vårt absurda konsumtionssamhälle.
   (Fast bra böcker som man inte har läst är ganska okej få,,,fast om de inte är bra- vad gör man då? Kan ju inte gärna ge bort en bok man tror är usel till en kompis- eller?)

   Och kör på med rågen Gustaf! Knäckebröd är så himla gott! Jag är ”knäckeaddict”. Leksandsbröds ”Minirut”.. äter det hellre än chips!