Bort med nappflaskor med Bisfenol A

av Louise Konsumentkoll den 10 maj 2010

Danmark och Canada har redan förbjudet kemikalien Bisfenol A i nappflaskor. Nu vill svenska Kemikalieinspektionen göra detsamma enligt Svenska Dagbladet.

Bisfenol A- fri nappflaska (MAM)Canada är tydliga med att det inte finns några vetenskapliga bevis för att ämnet, som bland annat finns i nappflaskor, skulle ha någon hormonstörande effekt i de mycket små halter de förekommer. Men att det finns hypoteser om att även pyttehalter skulle kunna ha negativa hälsoeffekter på spädbarn.

Det finns något som heter försiktighetsprincipen.  Förbjud nappflaskor med Bisfenol A. Det finns nappflaskor på marknaden utan ämnet. De är lite dyrare och har inte riktigt lika klar plast. Så vad är problemet?

Vi kommer att begära i dag att Coop endast säljer nappflaskor utan Bisfenol A. Det borde inte vara svårt. Flaskor utan ämnet finns redan i många butiker.

I övrigt förutsätter vi att Coop med flera följer riskbedömningen av Bisfenol A. Det finns ju fler produkter med ämnet i sig än nappflaskor.

PS. Miljöminstern uttalar sig nu för ett förbud, läser jag. Då är det ändå större anledning för Coop med flera detaljhandelskedjor att agera snabbt och ta bort nappflakorna och inte vänta på att byråkratins kvarnar mal.

PS 2. Många butiker har själva valt att fasa ut Bisfenol A. SvD har gjort en frågat sig för och det visar sig att Axfood redan rensat bort produkter med Bisfenol A medan Coop och ICA fortfarande har dem kvar.

Uppdatering 2010-07-29: Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen ska tillsammans utreda och utvärdera om det är möjligt och lämpligt att införa ett nationellt förbud mot bisfenol A i vissa plastprodukter. Regeringsuppdraget ska redovisas till Miljödepartementet senast den 31 mars 2011. Läs mer här.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: