≡ Menu

Bort med nappflaskor med Bisfenol A

Danmark och Canada har redan förbjudet kemikalien Bisfenol A i nappflaskor. Nu vill svenska Kemikalieinspektionen göra detsamma enligt Svenska Dagbladet.

Bisfenol A- fri nappflaska (MAM)Canada är tydliga med att det inte finns några vetenskapliga bevis för att ämnet, som bland annat finns i nappflaskor, skulle ha någon hormonstörande effekt i de mycket små halter de förekommer. Men att det finns hypoteser om att även pyttehalter skulle kunna ha negativa hälsoeffekter på spädbarn.

Det finns något som heter försiktighetsprincipen.  Förbjud nappflaskor med Bisfenol A. Det finns nappflaskor på marknaden utan ämnet. De är lite dyrare och har inte riktigt lika klar plast. Så vad är problemet?

Vi kommer att begära i dag att Coop endast säljer nappflaskor utan Bisfenol A. Det borde inte vara svårt. Flaskor utan ämnet finns redan i många butiker.

I övrigt förutsätter vi att Coop med flera följer riskbedömningen av Bisfenol A. Det finns ju fler produkter med ämnet i sig än nappflaskor.

PS. Miljöminstern uttalar sig nu för ett förbud, läser jag. Då är det ändå större anledning för Coop med flera detaljhandelskedjor att agera snabbt och ta bort nappflakorna och inte vänta på att byråkratins kvarnar mal.

PS 2. Många butiker har själva valt att fasa ut Bisfenol A. SvD har gjort en frågat sig för och det visar sig att Axfood redan rensat bort produkter med Bisfenol A medan Coop och ICA fortfarande har dem kvar.

Uppdatering 2010-07-29: Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen ska tillsammans utreda och utvärdera om det är möjligt och lämpligt att införa ett nationellt förbud mot bisfenol A i vissa plastprodukter. Regeringsuppdraget ska redovisas till Miljödepartementet senast den 31 mars 2011. Läs mer här.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 10 maj 2010, 6:08

  Precis, so what? Är vi inte rädda om det viktigaste vi har kan vi ju lika väl ge upp!

 • Gunnel 10 maj 2010, 8:59

  Men det finns bisfenolfria nappflaskor i klar plast – vi har dem! Och muggar, tallrikar, bestick osv i samma kvalitet. Vi har lämnat anbud till Coop men tyvärr utan resultat ännu. Läs gärna och se mer på vår hemsida: http://www.babybsafe.se.

 • Gunvor G Ericson 10 maj 2010, 10:52

  Bra Louise
  Följ kemilkalieinspektionen och stoppa bisfernol A.
  Det finns i plastförpackningar och kan enligt nyare studier som vetenskapsradion rapporterade om i januari även påverka vuxna.

  se även https://www.pirab.se/MIMA/standard/getPIRWebb.asp?x=A805644A
  och http://gge-gunvor.blogspot.com/2010/05/ta-bort-halsofarliga-kemikalier.html

  • Louise Konsumentkoll 10 maj 2010, 11:21

   Jag var just på Coop Extra på Medborgarplatsen och handlade lunch. Spanade också på sortimentet av nappflaskor. Både Mam och Esskas bisfenolfria fanns, samt ”vanliga”, Esskas och Bambino. Den Bisfenolfria kostade ungefär 10 kronor mer, ca 38 kronor mot 29 kronor för ”vanlig”.
   Hur många nappflaskor gör man av med per år nuförtiden? Någon? Kan knappast vara den tyngsta posten i en barnfamiljs budget.

 • Queer 4 ever!!! 11 maj 2010, 14:07

  Jag vill ha mer såna här produkter, då får vi fler intrasexuella och queerade personer som sätter sig på tvären för alla äckliga medelklassheterosvenssons!!!

 • Ylva 12 maj 2010, 9:28

  Vi har väntat på att debatten skall ta fart i Sverige eftersom den redan har kört i omgångar i såväl Norge som Danmark. Jag kan med glädje säga att alla produkter från Phlilips Avent numera är BPA-fria och det framgår av förpackningen – det ska alltså vara enkelt för konsumenterna att hitta BPA-fria produkter. Fortfarande är det en klurig debatt eftersom EU-regler och pågående debatt inte riktigt överensstämmer.
  Men för att vara på den säkra sidan så finns det som sagt BPA-fria alternativ från flera leverantörer på plats i butikerna!

 • Affi 12 maj 2010, 11:25

  Bra COOP, såg att de beslutat att sluta sälja nappflaskorna! (I SVD alldeles nyss)

 • Sveriges Konsumenter 12 maj 2010, 21:46
 • Elisabeth 16 augusti 2010, 18:29

  Dom stora Svenska tillverkarna av nappflaskor har vetat om att Bisfenol A är farligt i flera år. Ändå har dom väntat med att byta ut plasten i flaskorna. Dåligt!!
  Är den nya plasten i dom BPA fria nappflaskorna säker?
  Jag har alltid använt glas nappflaskor till mina barn. Hederliga, slitstarka nappflaskor i glas. Inga repor, ingen Bisfenol. Perfekt!
  http://www.glasnappflaskor.se har information och glasnappflaskor.
  Sluta använda plastnappflaskor helt!

 • Cathy 26 november 2010, 12:21

  Goda nyheter! EU förbjuder tillverkning från och med den 1 mars 2011, marknadsföring och export från och med den 1 juni 2011.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/skadligt-amne-forbjuds-i-nappflaska-1.1216119