≡ Menu

Böter för mat i soporna

Tack Sollentuna kommun för bilden jag lånat

Tack Sollentuna kommun för bilden jag lånat

Det är inte okej att sopövervaka. Därför är det viktigt att det finns tydliga riktlinjer för vilka uppgifter som får registreras om innehåll i sopor, säger Datainspektionens jurist Eva Maria Broberg i  med anledning av klagomål som inkommit. De boende känner sig övervakade efter att ha fått brev från avfallshanterarna som undrar vad de gör av allt sitt matavfall eftersom de inte hittar något i soporna.

I Seattle, USA, verkar övervakning inte vara något större problem. Där är det ord och inga visor som gäller. Från 1 juli blir det böter för den som inte sköter sin sophantering.

Från och med  1 januari 2016 kommer kommersiella, småhus och flerfamiljshus som har mer än 10% återvinningsbart material eller matavfall i sina soptunnor att drabbas av böter i Seattle. Det handlar inte om mycket pengar, 1 dollar per soptömning, men ändå. Flerfamiljshus får böta 50 dollar per gång om de inte sköter sig.  

Lagen förväntas få bort 38 000 ton matrester från soptipparna till kompost för lokala parker och trädgårdar.

I Sverige är det inte heller tillåtet att sortera fel. Man kan få upptill 10 000 kronor i böter läser jag, fast då verkar det mest gälla när man själv eldar upp avfall eller sorterar fel vid miljöstationer. Vad som händer om man sorterar sina hushållssopor fel vet i tusan. Har någon fått böta för detta i Sverige? Tror inte det men ska kolla.

Jag gillar Seattles bötesregler. Liknande regler här skulle nog få en och annan, inklusive mig själv, att skärpa sig – eller hur? Fast då skulle man nog få drämma i med med ett större bötesbelopp än 1 dollar. Och folk skulle yla över att bli övervakade.

 

Comments on this entry are closed.

  • Sofia 08 juli 2015, 21:04

    Jag är inte helt säker, men jag tror att Renova i Göteborg ger böter om de upptäcker något uppenbart felsorterat i sopor de hämtar i flerfamiljshus, såsom plast i komposterbart eller grovsopor i restavfall. Kanske inte riktigt det du söker men kanske ändå värt att kolla upp?

  • Louise 10 juli 2015, 17:48

    Tack för tipset Sofiia. Ska kolla upp!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: