≡ Menu

Bra med GDA-märkning – i vissa fall

Jag har sett ljuset!

Jag liksom många med mig är starkt kritiska till så kallad GDA –märkning av livsmedel. GDA står för  ”Guidance daily amount” och är en märkning som de globala livsmedelsjättarna prånglade ut på sina förpackningar, allt medan europeiska myndigheter, konsumentorganisationer och livsmedelskedjor trätte om vilket system man skulle ha för att göra det lättare för oss konsumenter att välja hälsosamma livsmedel. Så att vi inte blir så tjocka och feta.

Som sagt, jag har varit kritisk. Men jag har sett ljuset!

Häromdagen skulle jag åka tåg, och då köper jag alltid en trekantssmörgås. Man kan ha synpunkter på det, men så är det.

Pressbyrån har  fått en ny leverantör av mackorna, och  nya förpackningar, med GDA-märkning. Och från att ha varit minst sagt skeptisk så fattade jag äntligen poängen. Rakt av.

Där låg den goda rostbiffsmackan med remouladsås. Klart och tydligt på framsidan deklarerades att den innehöll 662 kcal.

Jag vände på steken och läste att om jag äter den så får jag i mig hälften av det fett jag maximalt ska äta på en dag. Av en enda macka. No good! Bäst hade förstås varit om de 50 % hade skrivits med rött- som varning. Så kallad ”trafic light” märkning, som många förordar. Men ändå.

Läser  på clubsandwichen bredvid att den innehåller 375 kcal. Låter bättre. Jag tar den.

Glass är gott. På glasstrutarna numera kan man läsa med stor och tydlig text på framsidan att den ena innehåller 350 kcal och den andra 190. Jag som har fläskat på mig några kilon för mycket väljer den för 190 kcal, om den är god. Lätt som en plätt.

Här är GDA rätt använt och till stor hjälp. För mig i alla fall.

Men det är riktigt uselt när Coca-Cola baserar näringsvärdena i Coca-Colan på en portion om 250 ml och chipstillverkarna anger portionsstorleken som GDA beräknas på till 8 chips. Så att de framstår som nyttigare än vad de är.

Köper man en halv liters Coca-Cola flaska så nog dricker man upp den, och när man väl har öppnat en chipspåse är den knappast 8 chips man äter. Eller hur? 250 ml Coca cola ger 29 procent av det socker man max bör få i sig på en dag, det kanske inte låter så farligt. Men hela halvlitersflaskan ger 58 procent av sockret. Nu genast låter det lite värre va? Kanske till och med så illa att du får dig en tankeställare och avstår från flaskan. Och det vill inte Coca-Cola. Därför anger de en för liten portion. Dumt!

Läs för övrigt min idol Marion Nestles inlägg om USAs nya märkning ”Smart chocies” och hennes invändningar däremot. Klokt Marion, som alltid!

Comments on this entry are closed.

  • Affi 17 juli 2010, 16:06

    Även jag har förstått och börjat använda mig av GDA-märkningen, jag skulle vilja ha något liknande på kolhydraters snabbhet och mängd i olika produkter, men det kanske redan finns utan att jag har noterat det.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: