≡ Menu

Brist på grisöron till hundmat

Ja, mycket ska man höra innan öronen trillar av.

Tidigare skrev jag om det höga priset på grisöron. Jag började undersöka varför torkade grisöron till hund (ett slags hundgodis) kostar närmare 400 kronor kilot i butik.
Så här ligger det till.
Det är brist på grisöron i hela världen och därför är priset så extremt högt. Så enkelt är det. Men bara i Sveriges slaktas det ju tre miljoner grisar invänder jag, det är gör ju 6 miljoner grisöron på marknaden. Spelar ingen roll säger min källa. Coop t ex säljer nog minst en halv miljon grisöron som hundmat. Och i Kina och andra asiatiska länder räknas grisöron som en stor delikatess och en växande medelklass kan betala ordentligt. Det är brist på grisöron på världsmarknaden.

Grisöron

Friterade grisöron med majonäs

Dessutom finns ingen prispress nedåt på hund och kattmat. Billig djurmat går knappt att sälja i dag. De senaste tio åren har vi börjat skämma bort våra husdjur ordentligt och bara det bästa är gott nog.

Därför är kilopriset på torkade grisöron som oxfilé, ungefär. Och hundägare betalar.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 13 augusti 2010, 6:17

    Haha, mycket ska man som sagt höra innan örona trillar av, så bra att Julius inte gillar öronen han vill ha Schmacko. Det är förmodligen inte billigare!

  • Sylvia Persson 17 augusti 2010, 12:49

    Fantastiskt!! Samma fenomen där vi konsumenter är helt prisokänsliga finns på flera ställen. Det finns mycket som vi tycker är självklart och det tänker vi inte på att det kostar. Maten däremot diskuteras så fort det blir lite kämpligt med ekonomin. Media drar upp matkassarnas priser relaterat till skatter och annan politik i TV. Vore intressant att få reda på räntornas läge i förhållande till godis och läsk-konsumtionen istället!!

    För övrigt tycker jag att det är bra att det inte bara är filé och karré som betalar sig på grisen. Vill vi ha kvar svenska grisproduktionen behöver vi få upp priserna på de detaljer som idag ”inte är värt nåt”, de som göms i charkprodukterna. Det är tydligt att vi som konsumenter inte har samma måttstock på det styckade köttet i trågen som i det ”dålda” köttet i kåldolmar och falukorv.