≡ Menu

”Butikerna slänger tonvis med frukt och grönt”

Javisst slänger butiker mycket frukt och grönt. För att inte tala om vad vi själva slänger i hushållen.

Under hösten skriver en student vid Stockholms Universitet en masteruppsats i ämnet i samarbete med oss. Bland annat görs ett pilotförsök i en Coop Konsum söder om stan för att se om man kan bli av med den frukt och grönt som vi konsumenter ratar genom att sänka priset på varorna. Precis som många butiker nu gör med kött, mjölk och så vidare med kort datum. Ska bli spännande att följa projektet,  och heja Coops personal som ställer upp.

Bland annat ska kunder intervjuas om hur de ser på att köpa billigare men inte helt perfekta frukt och grönsakser och personalen intervjuas om hur mycket merjobb det blir, hur rutiner fungerar, hygien etc. Ska bli spännande att följa.

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 08 oktober 2012, 9:54

  Ja verkligen, hoppas man kommer på lite innovativa saker…..När något börjar bli lite halvdant hemma brukar jag skicka ner det i någon köttfärsröra eller grilla det tillsammans med klyftpotatis, hittills har inget blivit äckligt även om det är lite konstiga kombinationer ibland.

  • Louise Konsumentkoll 09 oktober 2012, 15:04

   Affi: Javisst! Och till en omelett kan man i princip ta vad man har över i kylskåpet och slänga i. Inte minst alla burkar med någon liten slatt i av tacosåser med mera.

 • Humlan 08 oktober 2012, 20:11

  Undrar hur mycket som slängs innan det ens når butikerna.
  Dessutom brukar det krävas en hel del gift för att klara transporten.
  Dom sista decennierna har man börjat forsla runt abnorma mängder färsk frukt runt jorden.
  Slöseri i onödan tycker jag, det finns gott om grönsaker på närmare håll som räcker gott och väl näringsmässigt.

  • Louise Konsumentkoll 09 oktober 2012, 15:02

   Humlan: Håller i princip med dig.
   Fast jag tror att vi gärna vill ha frukt och grönsaker som inte vi i Sverige klimatmässigt klarar av att odla här. Om de skeppas med båt under skördesäsongen så är just transporterna inte speciellt klimatpåverkande.

   Jordbruksverket har ett projekt på gång som ska titta på hur mycket av maten som odlas som går till spillo i lagringsutrymmen och på åkrarna innan de lämnar gården.

 • Anna-Karin Wickström 09 oktober 2012, 7:47

  Hej! Har ni hört talas om Resurskocken? Jag bor i Lund och handlar ibland lunch på Ica Tuna. Där lagar personalen mat på varor som håller på att passera bäst före-datum eller grönsaker som fortfarande är fräscha men inte tillräckligt fina för att kunderna ska välja dem. I stället för att slänga varorna tillagas de och säljs som färdiga rätter över disk. God mat som smakar extra gott eftersom man vet att ingredienserna annars hade hamnat i en sopcontainer, helt i onödan. Motsvarande initiativ finns kanske på andra håll i landet också? Här finns mer info: http://www.malmborgs.se/tuna/resurskocken/

 • Louise Konsumentkoll 09 oktober 2012, 15:00

  Anna-Karin: Javisst har jag hört talas om ICA Tuna! Tack och lov är det fler butiker än ICA Tuna som lagar mat som håller på att gå ut i datum och tar grönsaker som inte är helt perfekta. Men man måste ju ha ett restaurangkök för detta, och det har inte alla butiker. Därav vårt projekt.
  Coop Konsum i Göteborg samarbetar också med http://www.allwin.se. Vi hoppas att det initiativet också kommer till Stockholm inom kort.

  • Anna-Karin Wickström 10 oktober 2012, 9:33

   Hej igen! Det där med restaurangkök är förstås en liten hake… 😉 Det ska bli spännande att följa ert projekt med prissänkningar. Hoppas att det får effekt. Allwin i Gbg är verkligen en intressant verksamhet. Den får gärna sprida sig! (hemsidan har en .nu-adress: http://www.allwin.nu)
   Vänliga hälsningar
   Anna-Karin Wickström

 • Pernilla 09 oktober 2012, 19:50

  Jag skäms att säga det men här åker en del grönsaker i bruna påsen. 🙁 När vi själva handlar köper vi bara sånt som vi vet att vi gör av med, men vi beställer färdiga matkassar hem minst en gång i månaden och i dem ligger det tex alltid purjolök som inte är uppskattat här. Palsternackor verkar vara i säsong just nu för det har vi fått i två kassar nu och det är inte heller någon god grönsak tycker vi. Eftersom vi inte vet vad vi skall göra med dem blir de liggande i rotsakslådan tills de är för skrumpna och sen åker de i matåtervinningspåsen. Välidgt onödigt.

  I övrigt är jag dock noga med att maten går åt. Både jag och maken tar matlåda nästan varje dag och mat vi inte kommer hinna äta hamnar i frysen, perfekt att ta fram till helglunchen eller när det inte finns rester till matlådan.

  • Louise Konsumentkoll 10 oktober 2012, 10:08

   pernilla: Matlåda är perfekt för miljön och plånboken. Kan purjolök och palsternacksoppa vara en idé, med massa potatis i så att inte smakerna går fram så mycket? Bara ett tips från mig som gillar soppor. Mixerstaven borde få Nobelpriset för superbra innovation!

   • Pernilla 15 oktober 2012, 19:37

    Jadu, matlåda äter vi som sagt redan. Men det skall vara gott, det som är däri! Och det krävs nog mycket starka kryddor för att Herr Palsternack inte skall ta sig igenom smaken, så han hamnar inte i min mat.

    • Louise Konsumentkoll 16 oktober 2012, 6:22

     Pernilla: Nej, man kan verkligen inte tycka om allt! Själv ogillar jag tomatsoppa och jordgubbsglass av någon anledning och selleri sådär….

 • Gunilla Arneström 09 oktober 2012, 20:04

  Jag läste i veckan att äppleodlarna i Sverige kommer att få det besvärligt att sälja sin frukt till livsmedelsinköparna. De tror nämnligen att vi som kunder kommer att ”rata” äpplena för att de kan ha en liten skada på sig. Tydligen vill vi att all frukt skall se likadan ut för att vi skall köpa,kunskapen har totalt försvunnit !

  • Louise Konsumentkoll 10 oktober 2012, 10:09

   Gunilla: Jepp, så är det. Kunskapen måste återerövras och det försöker vi göra med vår kampanj ”Släng inte maten”!

 • Joakim 14 oktober 2012, 22:33

  Ska bli intressant att se om de får problem med flugor?

  • Louise Konsumentkoll 16 oktober 2012, 6:20

   Joakim: Absolut! Fruktflugor är en av de parametrar vi har med förstås.