≡ Menu

”Calories do count!” Prata kalorier – inte enbart socker

Lite trött på det ensidiga skallet på socker. Var i Uppsala under två superintressanta dagar förra veckan, en internationell konferens om barns övervikt och fetma. ”Uppsala health summit” om ”Ending childhood obesity”  Inte många gånger nämndes ord som fett eller kalorier som skäl till övervikt. Det pratades om socker och läsk och då och då ”junkfood”.  Men vi måste faktiskt också diskutera kalorier,  inte sant?

Pratade med många deltagare från många länder. Bland andra en forskare från Egypten. Där äter man mycket grönsaker och mycket ris. Hur lagar man till dem? De dränker grönsakerna, ofta auberginer, i matolja och fräser tre delar ris med en del olja innan man häller på vattnet. Det ger också kalorier.  Lägg sedan till baklava och läsk så blir man fet.

Per capita konsumtion av läsk i USA, källa Business Insider

Per capita konsumtion av läsk i USA, källa Business Insider

Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Socker OCH fett OCH mat i för stora mängder ökar risken för övervikt och fetma. Inte bara socker. Och ja, jag vet att grönsaker och ris ger näring och det gör inte läsk, men ändå. Kalorierna räknas, precis som Marion Nestle säger.

Det nämndes inte heller under de två dagarna att konsumtionen av sockrade drycker minskar rejält i många länder i västvärlden. Det är också intressant. I Sverige nämns ofta siffran 70 – 80 liter läsk per person och år, men vi dricker faktiskt ”bara” 57 liter sockrad läsk numera, resten är dryck sötad med sötningsmedel, d v s utan kalorier. Men kanske är det så att minskningen främst sker bland folk som redan är smala och lever hälsosamt.

Konsumtion av sötade drycker ökar rejält i många länder, till exempel Sydamerika. I Mexiko infördes en läskskatt för att hejda drickandet som kopplas till  kraftig ökning av diabetes. Skatten har visat sig lyckosamt enligt tillgängliga källor. Konsumtionen har gått ner och landets skattkista tillförts pengar.  Portugal aviserade en läskskatt i går som beräknas dra in 80 miljoner euro till åtgärder som ska förbättra hälsoläget i landet.

WHO uppmanar nu alla länder att införa skatt på sötade drycker.  Okej i Sverige också tycker jag, men endast om pengarna avsätts till projekt för att utjämna hälsoklyftorna bland barn i Sverige. Inte annars.

PS Bra om socker i DN 29 oktober.