≡ Menu

Celsius mörkar koffeininnehåll – forskarna varnar

IMG_0279[1]Det står inte en rad om att Celsius är en energidryck på framsidan av burken. Läser man inte det finstilta kan man tro att Celsius är en helt vanlig vitamindryck som innehåller vilda bär. Inte att den innehåller en massa koffein. Så kan vi inte ha det. Så vitt jag kan se står det ”Energidryck” på framsidan av övriga varumärken i samma kategori.

Forskare varnar återigen för energidrycker. Det är jätteviktigt att det klart och tydligt står ”energidryck” på burken så man vet att det är en koffeinhaltig dryck man är på väg att köpa.  Celsius innehåller inte bara väldigt mycket mer koffein än energidrycker i allmänhet, burken är också större. Alltså mer koffein per portion.

Red Bull, för att ta ett exempel, innehåller 80 mg koffein per 250 ml burk, Celsius har stoppat i 196 mg i varje burk om 355 ml.

Nu ber jag Livsmedelsverket agera och uppmana Celsius att skriva ut ”energidryck” på framsidan. Man ska inte behöva vrida och vända på förpackningen för att se vilken slags dryck det är. Dessutom bör verket fundera över om det verkligen ska vara tillåtet med så hög koffeinhalt. Och när verket ändå är igång, varför inte klippa till med en åldersgräns som Litauen har gjort? Tycker det är dags.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: