≡ Menu

Coop Medmera ger stora favörer

Blir förvånad och begriper inte en artikel i Svenska Dagbladet  i dag med rubriken ”Kundkort ger få favörer”.  På lite drygt ett och ett halvt år har jag fått nästan 5 000 kronor i återbäring på mitt Coop Medmera Visakort. Det är inte småpotatis tycker jag. Av förklarliga skäl handlar Ulf och jag mat på Coop för det mesta, och därför blir återbäringen hög, men det trillar också in ansenliga summor på allt annat jag betalar med kortet som flyg- och tågbiljetter, hotell och annat.

Dessutom kan man bo med rejäla rabatter på hotell rumt om i landet. Och i dag ska jag gå till Akademibokhandeln och köpa några barnböcker till Ulfs barnbarn. Får 20 procents rabatt i butiken denna månaden. Inte dumt det heller.

Har också kort på K-rauta som är den byggmarknad som ligger närmast. Där har jag säkert fått 2 – 300 kronor i checkar de senaste året trots att jag verkligen inte är någon storkund. Förvånansvärt bra det också när jag tänker efter.

Javisst, företagen vill binda kunderna till sig med bra korterbjudanden, det ska man förstås vara medveten om. Men det är väl inget nytt? Dock kan man vara betänksam på att ens köpvanor kartläggs så i grunden. Själv bryr jag mig inte speciellt, men har all respekt för dem som tycker det är obehagligt.

För övrigt står det fel i artikeln. Coop Medmerakortet ger inte 5 % återbäring på allt. Den högsta återbäringen är 5 procent per månad, ju mer man handlar för desto högre blir återbäringen.

Comments on this entry are closed.

 • Lindha Johansson 27 augusti 2012, 9:50

  Min familj kommer aldrig upp i ens 3% återbäring på Coop, trots att vi köper minst 85% av mat och andra saker där. Varför? Jo, vi har inget konto/kredit anslutet till kortet, har ett annat bankkort som jag betalar med.
  Så på så vis blir pladdret om den fantastiska återbäringen missvisande.

  Har man ingen bil (köper ingen bensin), äger inget hus/bostadsrätt (köpa byggmatriel osv) el inte har råd att köpa flygbiljetter och bo på hotell, så blir det heller ingen återbäring el rabatt.

  Det är kanske därför vissa av oss anser att återbäringen känns lite missvisande? Det är OMÖJLIGT att komma upp i 4-5% återbäring om man inte ansluter kortet till ett konto.

  • Louise Konsumentkoll 27 augusti 2012, 21:50

   Lindha: Nej, du har förstås rätt, det beror på hur stor familj man har och om man betalar med kortet eller ej. Så här ser trappan ut (och det var bra att du påpekade detta så jag fick gå igenom det hela):

   1 % om du handlar för mindre än 2.000 kr – 2 % om du dessutom betalar med kortet
   2 % om du handlar för 2.000 kr eller mer – 3 % om du dessutom betalar med kortet
   3 % om du handlar för 3.000 kr eller mer – 4 % om du dessutom betalar med kortet
   4 % om du handlar för 4.000 kr eller mer – 5 % om du dessutom betalar med kortet

   Vet inte hur din stor din familj är, men vi hade ständigt mer än 4 000 kronor i utgifter för mat och tvättmedel, shampo osv när barnen var små, Vi borde ha alltså ha kommit upp i minst 4 % återbäring om systemet hade funnits på den tiden, även om vi inte betalda med Medmerakortet.
   Jag har aldrig varit någon fan av att sätta in pengar i förväg, kände att jag låste pengarna och inte hade frihet att handla var jag ville. Men nu gör jag faktiskt det,och det har blivit lite pengar över varje månad, så i helgen när jag handlade till ett stort kalas så kändes det nästan som att ha gratispengar. Löjigt hur man kan lura sig själv… Att det blir pengar över handlar ju förstås om att barnen har flyttat hemifrån. Det blev det aldrig förr!

 • Affi 27 augusti 2012, 16:24

  Just det Lindha, och ska man tjäna pengar på återbäring på olika ställen ska man helst ha konto/kreditkort kopplat till alla kort och det blir ju en omöjlighet i längden att få någon återbäring i mängd med det systemet. Det är klart att man kan göra som Louise och välja ett företag, men jag vill inte det, jag vill ha mitt Visa-kort kopplat till min bank och då blir det inte mycket pengar i återbäring på COOP-kortet. Det kan hända att man får en återbäringscheck någon gång och även då får jag lite spatt! Jag avskyr små papperslappar man ska komma ihåg att ta med sig och lösa in.

  • Louise Konsumentkoll 27 augusti 2012, 21:53

   Affi: Fast numera slipper man ju papperslapparna och får pengarna insatt på ett konto som man kan välja att använda till att betala med i kassan eller ta ut och sätta in på ett sitt vanliga bankkonto. Cash helt enkelt!
   Är nog inte så dumt för en smålänning som du!

 • sprad 27 augusti 2012, 22:56

  Ja dom vill ju att man ska ha några tusen inne på coop kontot hela tiden så tar coop dom pengarna o har dom på ett annat konto eller bank som ger 3-4% ränta så dom förlorar inget utan snarare tjänar pengar fast dom ger rabatter åt folk.

 • Elin B 28 augusti 2012, 12:00

  Jag tycker att det är förståeligt att man belönas extra för att sätta in pengar på MedMera i förväg, det är självklart bra för Coop (dvs oss Coopmedlemmar) att medlemmarna är köptrogna. För mig som lätt slarvig privatperson är det kanon att sätta in matpengar på MedMera i förväg så vet jag att det alltid finns pengar till mat. Bättre för hushållsekonomin än motsatsen, där man handlar för pengar man kanske inte har i slutet av månaden när räkningarna ska betalas. Jag sätter in 4000 kr/månad för två vuxna och 2 barn, kommer upp i maxåterbäringen och får ett par hundra till per månad – ett par middagar eller frukt till barnen varje dag. På ett år blir det 2400 kr, vilket är ungefär vad jag köper julklappar för, så småpengarna blir en del. Jag är anställd inom Coop men jag kommer defintivt att fortsätta handla på Coop i höst när jag byter jobb, även om jag bor intill en ICA Maxi. Återbäringen har sin del i det, men sen tycker jag om ”min” butik också och gynnar gärna den.

 • Affi 30 augusti 2012, 6:20

  Har ni koll på hur fördelningen av nedläggningar av COOP-butiker ser ut över landet? Här finns ingen COOP kvar så nu är det lilla kortet värdelöst om vi inte vill åka någon annanstans!

  • Louise Konsumentkoll 01 september 2012, 11:00

   Affi: Såg just att det skulle öppna en Coop nu i veckan i Värnamo. Men det är kanske lite långt från dig?