≡ Menu

Coop och panthantering

Varje dag passerar jag mängder av fattiga människor som tigger pengar. ”Please, please ,en korona, tack så mycket” hörs vart man än går från hopsjunkna människor inlindande i filtar. Det är fruktansvärt, sorgligt och alldeles förfärligt. Ibland ger jag en tjuga, oftast inte. Tänkte att jag i någon mån kunde lindra min enorma frustration och skam över hur folk har det genom att betala in 500 kronor i månaden till Stadsmissionen, som bland annat ordnar boende genom Crossroad. Men det hjälper inte alls. Blir precis lika illa berörd, alldeles maktlös.

Coop Extra på Medborgarplatsen känner av folks utsatthet genom att de får ta emot stora mängder av pantburkar som fattiga och missbrukare vill lösa in mot kontanter. Men även restaurangägare och andra pantar stora mängder i butiken. Det pantas så stora volymer att många kunder med ett ”normalt” antal pantflaskor/burkar inte har kunnat panta för att maskinen varit konstant upptagen. Det har också blivit problem men kontanthanteringen. Nu har man beslutat att inte lämna ut kontanter mot pantkvitton, utan bara lösa in dem som betalning när kunder handlar.  Problemen har ökat sedan flera andra butiker i närområdet har begränsat kontantbetalning.

För att informera kunderna har butiken satt upp skyltar med information om detta på svenska och rumänska. För detta har man fått kritik. Genom att informera på rumänska pekar man ut en folkgrupp för att ha orsakat problemen menar kritiker. Butiken har också satt upp skyltar på engelska och italienska. Efter kritiken informerar butiken nu bara på svenska.

Coop beklagar djupt att skyltarna på rumänska har verkat utpekande. Beslutet att inte lämna ut kontanter gäller givetvis alla kunder oavsett härkomst. Coop kommer att diskutera vidare hur man ska hantera frågan om kontantbetalning.

Vart ska fattiga människor vända sig med alla sina burkar och få pengar i utbyte? Det måste ju finnas några ställen där inte hela systemet brakar ihop till irritation för andra kunder. Systembolagen måste väl ha kapacitet? Oavsett, lös frågan gemensamt med alla pantställen runt Medborgarplatsen. Eller varför inte på branschnivå. Problemet omfattar säkert många platser i landet.

Tillägg: Nu har jag informerats om att Coop Extra Medborgarplatsen betalar ut upp till 25 kronor kontant till de som pantar, resten dras av på kvittot när man handlar. Så alla med mindre volymer kan fortsätta panta som förr.

Comments on this entry are closed.

 • Jonas Hellström 21 maj 2013, 9:46

  Coop Extra Medborgarplatsen betalar ut upp till 25 kronor kontant till de som pantar. Så alla med mindre volymer kan fortsätta panta som förr. Detta enligt uppgift från Kristoffer Myrevik, informationschef, KF & Coop.

 • Affi 21 maj 2013, 10:03

  Hemma i vår lilla affär hänger en Lionslåda där man kan lägga sina egna pantkvitton så tar de hand om dem och stöttar behövande den vägen….Men visst är det beklämmande!

  • Louise Konsumentkoll 22 maj 2013, 6:20

   Affi: På Coop kan man trycka på ”biståndsknappen” så går pengarna till We effect, fd Kooperation utan gränser

 • Pernilla 21 maj 2013, 17:26

  Om trycket är så hårt kanske det är lämpligt att sätta upp en pantmaskin till? Och vad gäller utbetalningen så har jag lite svårt att förstå hur man kan säga ”ja vi tar emot dina burkar men vill du ha pengarna så måste du handla för dem hos oss och ingen annanstans”. Lite som om de ”nya” postutbetalningslapparna skulle vara låsta till kedjan där man löser in dem. Är detta ett problem kanske man bör kräva produktutveckling av pantmaskinsföretagen, så att man kan betala ut kontanter direkt i apparaterna.

 • Louise Konsumentkoll 22 maj 2013, 6:22

  Pernilla: Bra förslag med att pengar betalas ut direkt vid pantmaskinen. Å andra sidan löser inte det problemet med att många tar upp stor tid vid maskinerna med att panta enorma mängder.

 • JA 28 juli 2014, 23:54

  Om man har enorma mängder pant så kan man vända sig till Returpacks egna pantcentraler som finns på några ställen i landet. Som jag ser det så är det ju faktiskt så att det tar exakt lika långt tid att panta, om jag sen får ut pengarna i handen som det hade gjort om jag handlar i butiken så det argumentet köper jag inte överhuvudtaget!

 • Leif kjellberg 02 augusti 2014, 12:42

  Du betalar för din Loka, öl eller
  vad som helst. På förpackningen framgår att du får en viss summa, pant, i retur då du returnerar förpackningen. Om krämarna då villkorar detta till att endast gälla till ett visst belopp eller till att endast gälla vid köp i en specifik butik anser jag att detta bör prövas rättsligt.
  Ser uit som ytterligare ett sätt att sparka neråt mot de sämst ställda.

 • Leif kjellberg 02 augusti 2014, 12:53

  På burken/PET-flaskan står tydligt den summa som du ska återfå vid återlämnandet. Att vägra betala den summan kontant kan inte vara lagligt.

 • Johan 02 september 2014, 8:55

  Hej på er,

  För information så har alla innerstadsbutiker väldigt små lager. Jag vet butiker som har 3-4 pallplatser som lager plats. Detta gör att kommer det extrema mängder pant så får det inte plats på lagren. Returpacks hämtningar baseras på hur mycket pants som pantas och inte hur stort till lager är. Utöver detta får Coop Medborgarplatsen större problem då deras konkurenter började med detta före dom vilket resulterade i att alla började panta hos dom istället. Avtalet med returpack säger att kontanter ska ges men det finns inget lagkrav på det. Däremot så har butiker rätt att neka ta emot pant eller begränsa antal burkar och flaskor du får panta. Det finns som sagt centraler för större mängder pant nuförtiden.

 • kim 09 oktober 2016, 14:27

  Släng burkarna i soporna så slipper vi gnidiga affärsinnehavare