≡ Menu

Coop säljer knasiga grönsaker! Bra!

Boken Svinnlandet av Andreas Jakobsson, frilandsjournalist, har just släppts. En viktig bok som ägnas åt all mat som slängs och förfars från jord till bord. Jag har bara skummat den hittills inför en intervju i TV4:s morgonsoffa i morgon bitti och inför Coops försäljning av ”Knasiga grönsaker” som börjar i morgon. De knasiga grönsakerna har annorlunda form, färg och storlek än den gängse .och säljs till 25 procents lägre pris än det ordinarie. Det är en del av Coops satsning för att minska matsvinnet. Jättebra säger vi!

I somras publicerade vi rapporten, ”De ratade grönsakerna”. I den tar vi upp det faktum att butiker och konsumenter ställer krav på ett ”prickfritt” sortiment och att detta leder till att frukt och grönsaker med bra kvalitet inte alltid tas tillvara.

Det är mycket fokus på matsvinn just nu. Kul! I dag till exempel intervjuades jag länge och väl av Mårten Thorslund som har sajten Matsvinnet.se.  Väldigt roligt att så många engagerar sig. Annat var det förr. När vi släppte vår första matsvinnsrapport ”Rapport från en slaskhink” 2009 fanns knappast frågan på agendan, varken i Sverige eller internationellt.

Matsvinn är en stor fråga i dag och den viktigaste frågan när det gäller att minska matens belastning på både miljön och plånboken anser vi.

 

Comments on this entry are closed.