≡ Menu

Coop slutar med nappflaskor som innehåller Bisfenol A

Ibland går det snabbt. I förrgår bloggade jag om Bisfenol A som finns i många nappflaskor. Bisfenol A är en kemikalie som används i plast och det råder oklarheter om hur den påverkar människor, speciellt små barn. Coop har nu bestämt att de slutar att köpa in nappflaskor med kemikalien. Här kan du läsa Coops pressmeddelande.

Det som är extra skoj är att beslutet togs snabbt. Vilket i och för sig känns självklart när det numera finns alternativ utan Bisfenol A. Här skriver SvD om Coops förändring

Det ska bli spännande att läsa EFSAs ( EUs ”livsmedelsverk”) riskbedömning av kemikalien som väntas till sommaren. Blåser de faran över – eller ej?

Och om de blåser faran över- ska Coop och andra återigen sälja barnprodukter med kemikalien eller ej? Jag tycker ej. Kan man begränsa ämnet så ska man.

Uppdatering: Riskvärderingen ifrån Livsmedelsverket kommer först i september. Läs notisen här.

Uppdatering 2010-07-29: Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen ska tillsammans utreda och utvärdera om det är möjligt och lämpligt att införa ett nationellt förbud mot bisfenol A i vissa plastprodukter. Regeringsuppdraget ska redovisas till Miljödepartementet senast den 31 mars 2011. Läs mer här.

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 12 maj 2010, 13:53

  Det låter ju utmärkt!

  Helt OT: Häromdagen när jag handlade på Coop Forum (världens tristaste stormarknad, men den ligger närmast) såg jag att Coop nu vill konkurrera med sig själva om marknade för miljömärkta blöjor. Coop-blöjan har nu funnits i ganska många år, och varit ganska ensam om sin svanmärkning. Nu har det väl dykt upp ett par småmärken till. Men nu upptäckte jag att Coop dessutom (re-)lanserar Änglamarks blöjor. Undrar vad vitsen med detta är.

  • Louise Konsumentkoll 13 maj 2010, 7:43

   Intressant fråga, Pernilla. Ska kolla upp.
   Av pur nyfikenhet: Är Coop och Änglamarksblöjorna bra?

   • Pernilla 16 maj 2010, 16:54

    De gamla Änglamarksblöjorna som fanns när min äldste var liten hade bra passform. Coop-blöjorna som ersatte dem och som finns kvar än har sämre passform. Läckage har inte varit något problem. Och det där med ”torrskikt” det tycker jag inte är viktigt. Jag kör mest tygblöjor till spädisen och där finns ju inget torrskikt alls. Istället får hon lära sig att sitta på pottan vilket är mycket bättre för alla.

 • Maria Antonsson 12 maj 2010, 15:23

  Bra av Coop! Men det här har ju varit känt länge.
  Nappflaskor i all ära, men det är ju inte bara nappflaskor som innehåller Bisfenol A, det gör ju t.ex. vattenflaskor och en lång rad med plastförpackningar och i stort sett alla konservburkar nu för tiden. Detta faktum gör att vattnet och maten du köper som varit paketerad i dessa innehåller halter av Bisfenol A.
  Min uppmaning till Coop lyder: Plocka bort ALLA produkter innehållandes Bisfenol A och börja sen att rensa ur de farliga kemikalierna en efter en. Nästa kemikalie på tur kunde lämpligen vara ftalaten!

 • Louise Konsumentkoll 13 maj 2010, 7:52

  Hej Maria,
  Javisst finns Bisfenol i mängder av plastprodukter. Ska kolla upp igen, men jag har för mig att Canada, som har djupdykt i ämnet och har förbjudit barnprodukter med Bisfenol är tydliga med att Bisfenolen som finns i produkter till vuxna inte utgör någon hälsorisk. Detta inte sagt för att förringa frågan om att minska ifrågasatta kemikalier överhuvud taget. Den målsättningen är jag helt ense med dig om. Skickar dina synpunkter till Coop och ska följa upp deras kemikaliestrategi.

 • Maria Antonsson 13 maj 2010, 20:30

  Hej igen Louise,
  ja jättebra. För små barn äter ju också konservburksmat och andra produkter som innehåller BPA. (Är inte locken på barnmatsburkar täckta med en plast innehållandes BPA?)Det var ganska nyligen det kom till min vetskap att alla konservburkar nuförtiden innehåller Bisfenol A och tidigare var det ofta en stor del av basen i min 1,5 årings kost. Han älskar bl.a krossad tomat. Och jag tror inte vi är ensamma om det. En början kanske skulle kunna vara en märkning, för som det är nu ska man ju mer eller mindre vara detektiv för att veta vilka produkter/förpackningar man ska undvika.
  Toppen att du driver det här gentemot Coop! Tror att det är en stor okunskap kring kemikalier hos inköpare generellt. Men Coop måste ju vara bäst!

 • Hjärtrud 28 juni 2010, 6:38

  Hej,

  Jag håller med Maria att det finns brister i kunskaper om kemi hos de flesta inköpare och i utbildning för inköpare. Dessutom tycker jag att det ligger i företagens ansvar och bör vara i deras intresse att jobba med kundsäkerhet, och därigenom aktivt jobba med riskanalys. Nog är det en uppenbar risk att barn får i sig mat från konserver direkt eller indirekt (graviditet / amning). Barnen är framtidens konsumenter så precis som att McDonalds och IKEA har insett det så hoppas jag att COOP inser det och värnar om dem!

  Men det finns alla möjligheter för de företag som vill agera ansvarsfullt i alla fall inom textil, jag hoppas att COOPs inköpare är välutbildade och väl uppdaterade, om inte så kommer lite tips om hur de kan blir det:

  Textil och läder labbet (Tidigare KFs lab) tillhandahåller utbildning i ämnet:
  http://www.textillab.se/menu.do?menuid=74066&lang=sv

  Swerea driver en kemikaliegrupp:
  http://www.swerea.se/sv/ivf/IF/Kemikaliegruppen-vid-Swerea-IVF/

  Gott föredömme:

  HM jobbar med sin produktsäkerhet, vilket de även skriver om under rubriken produktansvar:

  http://www.hm.com/se/fretagsansvar/produktansvar/produktpolicy__productpolicy.nhtml

  • Louise Konsumentkoll 28 juni 2010, 7:56

   Jag skickar dina synpunkter som en extra påminnelse till Coop.

 • marie 19 juni 2012, 20:49

  Hej,
  När försvinner bisfenolet från konservburkarna?