≡ Menu

Coops mål: Klimatneutralt 2020. Men tala om det då!

I går berättade ICAgruppen i ett pressmeddelande att verksamheten ska vara klimatneutral år 2020 och att ICA har minskat klimatpåverkan med över 30 procent sedan 2006. Bra.

Jag ringer Coop och frågar vad de håller på med. ICA och Axfood ångar snart förbi Coop på hållbarhetsområdet, vilket vore skandal när Coop har legat i förfronten så många år fräser jag uppgivet.

COOP_CMYKDå får jag reda på att Coop sedan länge har ett mål om att bli klimatneutral år 2020. Det står i Coops hållbarhetsredovisning. Borde ha haft koll på detta. Frågor mina kollegor, de kände inte heller till det.

Att över 30 procent av Coops frakter går med tåg, att 90 procent av all el är grön, att dörrar sätts på kylar och frysar och att det vidtas mängder av andra åtgärder för att minska klimatpåverkan kände jag till, men inte målet om klimatneutralitet. Och inte att man hade minskat växthusgaser med 50 procent de senaste sex åren. Det vill säga mer än ICA, procentuellt. Borde haft koll.

Letar efter pressmeddelande från Coop där man berättar om sitt mål om klimatneutralitet år 2020. Hittar inget. Däremot ett om Coops åtgärder för att minska växthusgaser. Det senaste är från mars 2013. Det är snart tre år sedan. Kanske vore läge för en uppdatering.

Coop gör mycket bra saker på hållbarhetsområdet. Problemet är att de sällan talar om det.

TALA OM VAD NI GÖR, Coop!!! För det gör nämligen era konkurrenter.

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Niklas Waren 09 december 2015, 8:41

  Bra sagt Louise!

 • Anna Richert 09 december 2015, 12:56

  Viktigt här är att definiera vad det är som ska vara klimatneutralt. Den största påverkan ligger i det som kallas Scope 3, dvs den påverkan som uppstår av allt som köps in till företaget. Det fattar man ju att där ligger den stora klimatpåverkan jämfört med vad som sker innanför företagets grindar. Nästa steg för alla hjältar som nu gör åtaganden är att ta itu med den frågan. Heja heja!

 • Louise Konsumentkoll 09 december 2015, 14:25

  Anna: Coop gjorde ett stort pionjärarbete på 90-talet som kallades för ”Sila Kamelerna” där man såg över företagets totala miljöbelastning och slog fast att den största miljöpåverkan hade vilka slags livsmedel som såldes och hur de hade producerats, dvs i stort sett Scope 3. Sedan har ju arbetet förfinats under årens gång och mycket mer kunskap finns i dag än då och många fler faktorer har kommit till som andel matsvinn, avfallshantering etc. Så ja, det är ett jätteviktigt och inte alldeles enkelt arbete. http://www.ghgprotocol.org/standards/scope-3-standard

 • Joe 10 december 2015, 18:34

  Jättebra av Ica och axfood. Tycker tyvärr är att coop likt wholefoods i USA känns för dyrt för att handla på.