Del 3. Rött kött ”syrechockat”

av Louise Konsumentkoll den 22 oktober 2010

”Syrechockat kött” som det skrivs om i GP i dag, det uttrycket kommer säkert att hamna på DN Söndags  lista över nymodigheter i det svenska språket!

Nåväl, debatten om kött, förpacknigstekniker och köttkvaliteter går vidare i GP, och många andra tidningar, i dag. Liksom flera kommentarer på mina blogginlägg i går. Tack för dem! Jag lär mig massor.Rött kött

Bland andra så fördrar Thorbjörn rött kött, gärna i förpackning med hög syrehalt. Han har varit styckare. Så här skrev jag i en kommentar till honom… kanske kan det intressera någon…

Thorbjörn: Du kan mycket mer om kött än jag, men kött som har hängt länge i många dagar i bra temperatur, visst blir det väl med tiden allt mörare och mer mörkrött med dragning åt brunt? För inte är väl mört och gott kött pinfärskt och illrött av naturen?
När jag arbetade i Argentina, på en stor estancia för många herrans år sedan, så slaktade vi förstås själva och hängde köttet. Var det på vintern, och hyfsat kallt, så kunde det hänga där väldigt, väldigt länge. Och ju längre det hängde, desto mörkare, och bättre,  blev köttet. Det ansåg alla. Inte kunde man kalla det ”färskt”, om man med det menar nyslaktat, men gott var det.

Och gott brukar också det vacumförpackade köttet från Sydamerika vara som har fraktats i nollgradig kyla på båt och har en hållbarhet på sex månader. Färskt? Nja… men gott.

Jag tror att vi konsumenter bör få upp ögonen för att lång hållbarhetsdatum inte alltid behöver betyda att livsmedlet är manipulerat på något sätt, som jag tror att vi ofta tror i dag. Med bättre kylteknik, bättre hygien och nya förpacknigsmetoder kan livsmedel hålla länge, och till och med bli bättre med tiden.
I Norge där jag just har varit, så verkar man inte alls skeptisk till längre hållbarhetstider. Butiksmald köttfärs i kyldisken är märkt med fyra dagars hållbarhet, till exempel. I Sverige oftast med 24 timmar.  Det var väl därför ICA märkte om köttfärsen. man ansåg att den var av prima kvalitet, och hade svårt att slänga. Helt fel agerat förstås, inte försvarligt på något sätt, men förklarligt.”

Läste just att Citygross hade tre dagars hållbarhet på sin butiksmalda köttfärs. Så bra. Har man bara rejält kallt i butikens kyldisk och sedan i kylskåpet hemma, så fungerar det säkert utmärkt, och fler dagar därtill.

Del 1 och del 2 i serien om rött kött

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: