Del 3. Rött kött ”syrechockat”

av Louise Konsumentkoll den 22 oktober 2010

”Syrechockat kött” som det skrivs om i GP i dag, det uttrycket kommer säkert att hamna på DN Söndags  lista över nymodigheter i det svenska språket!

Nåväl, debatten om kött, förpacknigstekniker och köttkvaliteter går vidare i GP, och många andra tidningar, i dag. Liksom flera kommentarer på mina blogginlägg i går. Tack för dem! Jag lär mig massor.Rött kött

Bland andra så fördrar Thorbjörn rött kött, gärna i förpackning med hög syrehalt. Han har varit styckare. Så här skrev jag i en kommentar till honom… kanske kan det intressera någon…

Thorbjörn: Du kan mycket mer om kött än jag, men kött som har hängt länge i många dagar i bra temperatur, visst blir det väl med tiden allt mörare och mer mörkrött med dragning åt brunt? För inte är väl mört och gott kött pinfärskt och illrött av naturen?
När jag arbetade i Argentina, på en stor estancia för många herrans år sedan, så slaktade vi förstås själva och hängde köttet. Var det på vintern, och hyfsat kallt, så kunde det hänga där väldigt, väldigt länge. Och ju längre det hängde, desto mörkare, och bättre,  blev köttet. Det ansåg alla. Inte kunde man kalla det ”färskt”, om man med det menar nyslaktat, men gott var det.

Och gott brukar också det vacumförpackade köttet från Sydamerika vara som har fraktats i nollgradig kyla på båt och har en hållbarhet på sex månader. Färskt? Nja… men gott.

Jag tror att vi konsumenter bör få upp ögonen för att lång hållbarhetsdatum inte alltid behöver betyda att livsmedlet är manipulerat på något sätt, som jag tror att vi ofta tror i dag. Med bättre kylteknik, bättre hygien och nya förpacknigsmetoder kan livsmedel hålla länge, och till och med bli bättre med tiden.
I Norge där jag just har varit, så verkar man inte alls skeptisk till längre hållbarhetstider. Butiksmald köttfärs i kyldisken är märkt med fyra dagars hållbarhet, till exempel. I Sverige oftast med 24 timmar.  Det var väl därför ICA märkte om köttfärsen. man ansåg att den var av prima kvalitet, och hade svårt att slänga. Helt fel agerat förstås, inte försvarligt på något sätt, men förklarligt.”

Läste just att Citygross hade tre dagars hållbarhet på sin butiksmalda köttfärs. Så bra. Har man bara rejält kallt i butikens kyldisk och sedan i kylskåpet hemma, så fungerar det säkert utmärkt, och fler dagar därtill.

Del 1 och del 2 i serien om rött kött

{ 13 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Pernilla oktober 23, 2010 kl. 9:44

Angående det sydamerikanska köttet (”naturkött”) så förvånar det mig att du förespråkar detta kött. Det är inte ens ett år sedan som P1 sände den informativa men obehagliga serien ”Matens pris”, där man bland annat hade besökt Argentina (tror jag det var) och talat med bönder som producerar detta kött. Med olika gifter dödar man alla bladbärande växter och kvar blir de ”naturliga ängarna” med gräs (man undrar ju hur mycket gift från marken som förs över till gräset). Människorna som jobbar med jordbruket och alla gifterna blir mycket sjuka av gifterna. Så hur kan du förespråka detta kött? Att det är ”gott” – är det argument nog?

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 23, 2010 kl. 21:44

Pernilla: Jag pratade endast om smak och färg på det sydamerikanska köttet. Inte om något annat, d v s inte hur fodret besprutas och vilka problem det ställer till med.
”Matens pris” handlade om sojaodling i Brasilien och besprutning med medlet Paraquat, som är ett bladdödningsmedel, precis som du säger. Medlet sprutas före skörd så att sojan tappar blad och blir lättare att skörda. Paraquat är ett gräsligt medel som förorsakar stora arbetsmiljöproblem. Däremot blir det knappast något gräs kvar på fälten efter skörd, vad jag kan begripa. Jag tror att det är vanligt med monokultur av soja, dvs soja odlas efter soja. Dålig växtföljd alltå. Vad jag kommer ihåg av mina år som cowboy i Argentina var det ingen insådd av klöver eller rajgräs i sojan. Men det kanske har ändrats. Kan reportrarna ha menat att djuren får beta på stubben, dvs av det som finns kvar på fälten när sojan skördats?
Kor från varumärket ”Naturbeteskött” från Sydamerika, som är vanligt förekommande i köttdiskarna, utfordras inte med soja. Det fick jag bekräftat för några år sedan när jag frågade. http://www.naturkott.se/index.php?lang=sv&id=Fragor_och_svar#4
Själv köper jag för det mesta svenskt kött, inte för att det i allmänhet är speciellt gott, utan för att jag gillar svenska bönder och företag på landsbygden.

Svara

Pernilla oktober 24, 2010 kl. 12:01

Sojaätande kossor finns i Sverige också såvitt jag förstått. Men det är inte det jag reagerar för när du skriver positivt om ”naturbetesköttet”. Som jag minns av reportagen från Matens pris, så är det så att först kommer djuren (man skövlar regnskogen och dödar allt utom gräset – där får de sina ”naturliga” gröna ängar) och sen kommer sojan (när man flyttar betesmarken ännu en bit in i regnskogen.

Att något är GOTT tycker jag inte räcker för att man skall köpa det. Palmolja (tex i allt ”texmex”-bröd/chips) och gåslever är också gott. Men det blir inte OK för det.

Svara

Joakim Färdig oktober 23, 2010 kl. 15:16

Jaha det var ju intressant för det betyder att Citygross bryter mot branschens egna riktlinjer ”Säker mat i din butik” där man kommit överens om att sista förbrukningsdag på butiksmalet kött ska vara 1 dag. Dessa riktlinjer har tagits fram av Svensk Dagligvaruhandel (Vi-butikerna, ICA, Coop, Axfood, Bergendahl (Citygross)) tillsammans med livsmedelsverket. Riktlinjerna används för att få en rättvis och gemensam bedömning över hela landet när de kommunala livsmedelsinspektörerna utför tillsyn av livsmedelsbutiker.

Se själva på sidan 83: http://www.svenskdagligvaruhandel.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=99738a73-0da6-4808-a523-5330e4535208&MediaArchive_ForceDownload=true

Dessutom behöver det inte betyda att butiken per automatik får en massa svinn bara för att de märker malet kött med sista förbrukningsdag 1 dygn. Detta då det är tillåtet att innan datumet har gått ut tillaga köttet och använda det ex i lunchmatsalen eller kyla ner det, och använda det i olika typer av färdigrätter. Även detta hittar man i branschriktlinjerna.

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 23, 2010 kl. 21:49

Joakim: Det verkar i alla fall som om Norrmännen klarar av fyra dagars hållbarhet på köttfärsen utan att bli matförgiftade. Förusätter att de har god koll på kylan i sina diskar.

Svara

Joakim Färdig oktober 24, 2010 kl. 13:04

Vet du att de inte blir matförgiftade oftare av malet kött än vad vi blir?

Men vem vet kanske har de tuffare regler i Norge på att personalen som hanterar kött i butik ska ha återkommande hygienutbildning. Bra kyla i kyldisken är ju bra men är långt ifrån tillräckligt för en lång hållbarhet och en säker produkt.

Jag undrar också över vilka fler hygienregler som Citygross bryter mot. Borde ju vara i konsumenternas intresse att de regler som finns också efterföljs. Detta eftersom reglerna inte har tillkommit av någon slump utan finns för att skydda oss konsumenter.

Svara

Cornfed oktober 24, 2010 kl. 18:12

Vems regler bryter de emot enligt dig? Eller menar du bara med det att de inte följer branschens egna riktlinjer?

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 24, 2010 kl. 21:11

Joakim: Kan inte tänka mig att Norgesgruppen skulle ha fyra dagars hållbarhet på sin köttfärs om de fått täta rapporter om matförgiftningar. Eller? Tror du verkligen det?

Svara

Joakim Färdig oktober 25, 2010 kl. 13:10

Cornfed: Nu märker du ord. Man kan säga både och enligt mig. I branschriktlinjerna finns det en massa regler som bör följas i annat fall riskerar maten som säljs vara dålig.

Louise: Nä det har jag verkligen inte påstått utan jag har bara ställt mig frågan om man vet att malet kött är lika säkert i Norge som i Sverige. Men som sagt kanske är norrmännen mycket duktigare inom förebyggande matsäkerhet varför de kan ha en längre hållbarhet.

Cornfed oktober 26, 2010 kl. 8:25

Nej Joakim, det är inte att märka ord. Att skriva att Citygross bryter mot hygienregler eller att skriva att Citygross inte följer branschens riktlinjer är ju två
skilda saker.

Svara

Minna oktober 26, 2010 kl. 13:35

Vanans makt är stor men jag tror att vi kan lära oss att gilla mörkare kött om vi vet att det är säkert och att det i sig leder till att färre djur slängs i soporna.

Svara

Joakim Färdig oktober 26, 2010 kl. 15:57

Cornfed: Jaha då vet du mer än vad jag vet men så kan det vara ibland, man lär sig nytt hela tiden. Jag har lärt mig nytt nästan varje dag under mina femton år som professionell Hygienkonsult, med matsäkerhet i fokus, där jag de senaste åren jobbat intensivt med BRL vers 2.

Svara

Sture Persson november 6, 2010 kl. 22:51

Hej och tack för att detta uppmärksammas med O2 i förpackningarna.

Vad som är bra, vet jag inte. För mörning går väll ut på att muskelcellerna skall börja brytas ned, möras/ruttna.
Jag hörde uttrycket graddagar, vilket skulle innebära att beroende på temperatur, grader, så behöver lägre temperatur längre hängningstid.

Jägare vet säkert detta bättre än en urbniserad konsument som jag är.

Men att det skall gå ut på att ”se ut som” är jag inte intresserad av…

Sedan får man lära sig vad som ”skall vara normalt”. Och inte duperas med konstgjorda egenskaper.

== == =

Min menig är inte att detta skall komma med som en kommentar. Utan jag frågar om ni är intresserade av en liten snutt på 4,3 MB, som jag skulle kuna sända över om ni ger mig er e-mailadres.
Jag inser att ni har den här svarsmodellen för att slippa massa bifogat, men det är en illustrativ visning av att det är O2 i grytbitsförpackningen jag tillagade i dag.

M.v.h.
Sture

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: