Dilemmat – bakdatum på bröd

av Louise Konsumentkoll den 28 maj 2012

Uppdatering: Rösta i frågan om märkning på fryst bröd här


Text från filmen

För några år sedan ville branschen ta bort bakdatumet på bröd, eftersom man ansåg att det är alltför styrande för konsumentens val. Konsumentföreningen Stockholm kämpade emot och bakdatumet behölls.

Många brödsorter håller sig goda och fräscha även några dagar efter att brödet bakas, men de ratas då av konsumenterna och får skickas tillbaka till bagerierna för att i bästa fall gå till djurfoder.

Mycket svinn uppstår hävdas det genom att vi konsumenter stirrar oss blinda på själva bakdatumet. Röster höjs för att på vissa brödsorter, fullkorn och mer grova bröd till exempel, upphöra med bakdatumen och endast sätta bäst före datum på dessa bröd, bland annat för att minska svinnet i hyllorna.

 

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: