≡ Menu

Dilemmat – Ekologiskt eller närproducerat, vad väljer du?

Här är  vårt andra av fyra Dilemman den här veckan. En uppföljning på förra Dilemmat, om konserveringsmedel i sylt,kan du läsa här.

Det finns en stark trend mot att fler och fler konsumenter är intresserade av mat som är lokalt producerad, närproducerad. Definitionen på närproducerat är enligt flera konsumentundersökningar livsmedel som har producerats max 15 – 20 mil från där man bor. Frågeställningen den här gången handlar om vad som är viktigast för dig,  närproducerat eller ekologiskt .

Kolla på videoklippet och lämna din synpunkt, så lägger vi ut en återkoppling imorgon.

Vi finns på plats i Kungsträdgården hela veckan på ”Smaka på Stockholm”. Idag var det utdelning av Änglamarkspriset på 100 000 kr som gick till Maria och Anders Engvall på Forsa gård se videoklipp på prisutdelningen här.

Vilket är viktigast för dig?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Comments on this entry are closed.

 • Jonas Hansson 04 juni 2010, 8:58

  För mig är det mer intressant med klimatpåverkan. Jag skulle hellre vilja se kg växthusgaser per kg livsmedel angivet på varje matvara. Då kanske jag får argument att byta ut ris till couscous? Banan till äpple? Nötkött till vegetariskt? Eller hur det blir. Närproducerat är jättebra att stödja, ekologiskt är viktigt, men allra viktigast för mig är att få ner min klimatpåverkan under 5 ton växthusgaser per år och då behöver jag information om hur mina val påverkar målet.

 • Anna Carlsson 04 juni 2010, 9:10

  Av gammal vana slinker nog det ekologiska alternativet oftast ner i korgen, men på senare tid har jag även börjat fundera på var varan är producerad. Det ultimata är förstås att varan är både närproducerad och ekologisk.

 • Cornfed 04 juni 2010, 9:30

  Blir konstigt med tex ”närproducerad mjölk” när den lokala kon lever på sojamjöl från Brasilien.

 • Affi 04 juni 2010, 11:07

  Jag håller med både Jonas och Anna i deras inlägg. Både och känns bäst för mig men mer och mer blir det det närproducerade som jag väljer just för att klimatpåverkan då i regel är lägre.

 • Felicia 04 juni 2010, 11:27

  För mig är det viktigast med svenska ekologiska animaliska produkter och kött, gärna närodlat också (som jag som tur är har hittat också!), en ko får det inte bättre för att mjölken transporteras en kortare sträcka, däremot ifall den bor på en ekologisk gård. När det kommer till grönsaker och andra icke-animaliska produkter är inte djurhållningen en del av produktionen, och där är det viktigare med närproducerat, även om jag många gånger köper ekologiskt också (bara ekologisk gurka är god till exempel).

 • Jessika 04 juni 2010, 13:19

  Jag önskar att det fanns mer av kombinationen både närproducerat OCH ekologiskt.

 • Elin 05 juni 2010, 9:45

  Viktigt att komma ihåg är att klimatpåverkan inte alls behöver bli lägre för att man väljer närproducerat framför ett ekologiskt alternativ som producerats längre bort. Transporterna står för en väldigt liten del av den totala miljöpåverkan, där den största påverkan beror på själva odlingen. Närproducerad konventionell odling med konstgödsel, besprutning och kortare transporter vs. ekologisk odling med längre transporter blir ett mer moraliskt dilemma. Själv väljer jag närproducerat för att stödja lokala näringsidkare och för känslan till mer närhet med maten jag äter. Ekologiskt blir valet då det är ”mer rena produkter” och bättre odlingsförhållande jag eftersträvar. En kombination av dessa vore givetvis toppen, men då krävs att vi lägger om våra kostvanor då långt ifrån allt vi konsumerar i dagsläget kan produceras i Sverige…

 • Johan 05 juni 2010, 12:54

  Ekologiskt odlat = Godare och nyttigare
  Närproducera = Vanligtvis bättre för miljön och man stödjer den ”lokala” produktionen (beroende på vad man def. som närproducerat)

  Men så kommer den tråkiga sanningen att jag oftast köper det som är billigast och det som ligger närmast. Så vanligtvis varken ekologiskt eller närproducerat:/

 • Gunnela Ståhle 06 juni 2010, 9:14

  Både och! Jag köper ekologiskt (men jag vill veta att djuren mår bra). Jag vill känna ett visst mått av trygghet. Det innebär att jag priorterar tredjepartscertfierade koncept. Därför väljer jag gärna certifierade gårdsgrisar exempelvis Nibble, eller Havorgrisar från Gotland eller Roslagsgris när jag bor ute på Ingarö. Om det var lättare skulle jag välja nötkött, som bygger på bevarande av den biologiska mångfalden på våra skärgårdsöar. ”Nära” (inte bara närproducerat) för mig är också en värdering. Jag vill stödja Sveriges bönder. Och med risk för att bli utpekad som chauvinist/protekionist, så kommer jag, att så länge Sverige har strängare djurskyddsregler än övriga EU, köpa svenskt kött, svenska ägg, svensk kyckling och så långt möjligt svenska mejerivaror. Jag känner också en trygghet i att salmonellakontrollen fungerar väl i Sverige och att bönder och veterinärer är försiktiga med antibiotika till djur.

  • Cornfed 06 juni 2010, 17:52

   ”att så länge Sverige har strängare djurskyddsregler än övriga EU, köpa svenskt……”

   Fast vad spelar det för roll? Visst det är ju bra att Sverige inte är värst i EU, men varför inte säga ”så länge djuren inte lever ett bra och värdigt liv, så länge jag inte känner mig nöjd och tillfreds med vad jag ser på en ”gård”, kommer jag inte att köpa kött, ägg, kyckling och mejerivaror därifrån”?

 • Maria Antonsson 06 juni 2010, 23:05

  En fråga till Johan:
  Hur kan närproducerat (som inte är ekologiskt) vara bättre för miljön?
  Närproducerat (konventionellt odling): odlas med mängder av konstgödsel (leder till kemikalier i miljön + övergödning av våra vattendrag), de besprutas med en uppsjö av kemikalier som tar död på en massa bra insekter och sedan sprider sig i naturen och även kommer ut i vårt grundvatten. Ibland finns det rester av dessa bekämpningsmedel kvar i våra (icke ekologiska) livsmedel. Ser man till helheten kring ekologisk odling vs närproducerat – så kan väl inte den närproducerade vara miljövänligare? Hur tänker du då?
  Transporten är en försvinnande del av helhetsperspektivet även om det är nog så viktigt. (Bra att Coops transporter till stor del sker med tåg 🙂