≡ Menu

Dilemmat – Kan du tänka dig att köpa brunt kött?

Det är söndag och sista dagen för Smaka på Stockholm i Kungsträdgården, där vi välkomnar besökare till Änglamarkspaviljongen. Det här är även vårt fjärde och sista dilemma för veckan. Den här gången har vi en lite knepigare fråga, knepigare för att alla kanske inte vet hur kött förpackas innan det hamnar i butikshyllorna. Se videon och ta ställning till frågan sen. Vi lovar att försöka svara på alla frågor som kan komma upp.

Vad vill du köpa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

På följande länkar kan du läsa och rösta i våra tidigare frågor;

En vegetarisk dag i veckan

Ekologiskt eller närproducerat, vad väljer du?

Vill du ha konserveringsmedel i sylt?

Comments on this entry are closed.

 • Erika 06 juni 2010, 13:23

  Oj, det här var ju intressant. Men är det egentligen bara hållbarheten som påverkas av detta? Är det nyttigare med kött som är förpackat på det norska viset? Någon påverkan har det väl på köttet?
  Hur mycket längre håller det norskförpackade köttet jämfört med det svenskförpackade. Och hur lång tid efter förpackandet börjar det svenska och det norska köttet skifta i mörhet?

  Tack för intressant läsning, ser fram emot att få veta mer 🙂

  /E

 • Affi 06 juni 2010, 18:19

  Det är inte så konstigt att köttet byter färg det gör det i naturen också när det ska möras. Frågan är hur de olika sätten påverkar miljön och vilket som är bäst för oss människor när det gäller ätkvalitet.

 • Pernilla 07 juni 2010, 13:08

  Är det brun-brunt eller sådär grå-brunt som det kan vara bakom prislappen på butikspackat kött? Det där gråbruna känns inte speciellt fräscht tycker jag. Sen undrar jag över lukten också, luktar det fräscht kött eller lite unket?

  • Louise Konsumentkoll 07 juni 2010, 13:20

   Jag känner att jag skulle behöva ta en tur till Norge! Men enligt uppgift så lutar det nog mer åt brun/grått och lär dofta fräscht. Och som sagt lär det vara betydligt mörare än det kött som skyddas av syrgas, som faktiskt stoppar upp mörningsprocessen enligt våra källor. Ska gräva frågan lite mer vid tillfälle. För är det så att syrgasen hindrar köttet från att bli mört, så är ju den svenska gasen ingen direkt hit!

 • Joakim 07 juni 2010, 14:18

  Hej!

  Läste om kött (5p) när jag pluggade till livsmedelsingenjör vid SLU i Skara och för mig är uppgiften om att mörningsprocessen skulle avstanna pga av livsmedelsgasen syre helt ny. Och det verkar även osannolikt rent biologiskt. Jag vet en som du kan fråga mer om detta. Det han inte vet om kött är inte värt att veta.

  / Joakim

  • Louise Konsumentkoll 07 juni 2010, 14:48

   Utmärkt Joakim, kanske är det ett rykte, men jag ska ändå kolla upp för uppgifterna kom från tillförlitligt håll. Men det dröjer ett tag. Jag hoppas på lugn och ro i juli då alla andra har semester.

 • Moma 07 juni 2010, 20:06

  Alla krögare brukar ju alltid tjata om att vi vanliga dödliga inte vet hur ett bra kött ser ut, vi tror att det rödaste köttet är bäst och det bruna är dåligt, vi ratar alltså det bruna köttet i butikshyllorna, vilket kvinnan i videon också pratade om när hon sa att brunt kött ser ”äckligt” ut.
  Man hittar inget illrött kött i en restaurangkyl, för kött som går åt det bruna hållet är mörare än illrött kött. Med andra ord, hellre brunt än rött om jag får välja- det är ju bara ytan som är brunt.
  /Moma